• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №08(45) | 28.10.2021 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №08(45) | 28.10.2021 р.

Це – вже сорок п'ятий (і восьмий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за понад місяць, що минув з написання останньої розсилки. А саме:

  • підкреслимо, що Уряд схвалив зміни до Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита;
  • зазначимо, що з 2022 року перелік підакцизних товарів може бути доповнено;
  • зауважимо, що Мінфін визначив особливості виконання митних формальностей за тимчасовою митною декларацією;
  • дізнаємося, як заповнювати правильно акт виконаних робіт при здійсненні ЗЕД;
  • з’ясуємо, чи треба резиденту дотримуватися граничних строків розрахунків при наданні позики/кредиту нерезидентам.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд схвалив зміни до Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита 
6 жовтня 2021 року Уряд схвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до Митного тарифу України щодо уніфікації ставок  ввізного мита на окремі товари», підготовлений Мінфіном спільно з Держмитслужбою за погодженням з Мінекономіки.

Законопроєктом пропонується уніфікувати (переглянути) ставки ввізного мита з урахуванням зв’язаних ставок СОТ на 92 товари, що класифікуються залежно від їх хімічного складу, ступеня обробки, технічних характеристик тощо, та які неможливо точно ідентифікувати на момент їх митного оформлення без додаткових лабораторних досліджень.

У результаті уніфікації ставки ввізного мита на окремі товари незначною мірою збільшаться, на інші – зменшаться. Також  пропонується підвищити рівень  повних ставок ввізного мита до рівня нових уніфікованих пільгових ставок ввізного мита.

 

З 2022 року перелік підакцизних товарів може бути доповнено
6 жовтня 2021 року на сайті Мінфіну було розміщено для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку». З текстом його можна ознайомитись за посиланням.

Законопроєкт розроблено з метою:

  • унеможливлення ввезення без сплати акцизного податку на митну територію України під виглядом розріджувачів октанопідвищуючих речовин, які додаються до пального на міні-НПЗ з метою збільшення октанового числа;
     
  • удосконалення системи відеоспостереження за виробництвом та обігом спирту;
     
  • визначення порядку пломбування місць можливого доступу до спирту.

 

Мінфін визначив особливості виконання митних формальностей за тимчасовою митною декларацією
Мінфін наказом від 17.08.2021 р. №470  затвердив зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа. 

Зокрема, уточнено терміни та скорочення, визначені п. 1.2-1.4 Порядку. А також Порядок доповнено новим розділом VI «Особливості виконання митних формальностей за тимчасовою митною декларацією».

За ним, у випадках, визначених МКУ, декларування товарів, ввезених на митну територію України, або товарів, що вивозяться за межі митної території України, може бути здійснено з використанням тимчасової МД. Про це ми писали тут.

 

Акт виконаних робіт при здійсненні ЗЕД: як правильно оформити?
Львівські податківці зазначили, що акт виконаних робіт (наданих послуг) належить до первинних документів та фіксує факт здійснення господарської операції.

Форма акта виконаних робіт (наданих послуг) є стандартною та має такі обов’язкові реквізити:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Як правило, акт про надання послуг у сфері зовнішньоекономічної діяльності оформляють (як і відповідний договір) двома мовами – українською та мовою країни нерезидента (або англійською). При цьому акти виконаних робіт (наданих послуг), які складені іноземною мовою, мають бути перекладені на українську мову.

 

Резидент надає позики/кредити нерезидентам: чи треба йому дотримуватися граничних строків розрахунків? 
Львівські податківці вказали, оскільки операції з надання резидентами позик, кредитів, поворотної фінансової допомоги нерезидентам не є операціями з експорту та імпорту товарів – поточними торговельними операціями, то на такі операції не поширюються вимоги Закону №2473 щодо дотримання граничних строків розрахунків.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»