• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(51) | 12.08.2022 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(51) | 12.08.2022 р.

Це – вже п’ятдесят перший  (пʼятий цього року та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

Сьогодні ми:

  • розповімо про плани влади запровадити додатковий податок на придбання валюти для імпортних операцій;
  • проінформуємо, що НБУ скасував окремі валютні обмеження для волонтерів та бізнесу;
  • зауважимо, що ВРУ остаточно підтримала удосконалення процедури складання митних декларацій;
  • підкреслимо, що деякі товари для зберігання зерна звільнено від ввізного мита;
  • зазначимо, що Кабмін оновив перелік послуг критичного імпорту.

Гарного вам читання!

 

***

Податок 10% на купівлю валюти: у Нацбанку підтримали ідею
Нацбанк виступив на підтримку запровадження в Україні податку у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій.

«З точки зору Національного банку, як органу відповідального за стабільність гривні, додаткові податки на імпорт в поточних умовах мають розглядатися як заходи посилення конкурентоспроможності вітчизняних виробників, зниження відпливу валюти з країни, врівноваження платіжного балансу та скорочення дефіциту бюджету», — зазначили фахівці НБУ.

У регуляторі додали, що розробка податку перебуває у компетенції Міністерства фінансів, однак спеціалісти НБУ також долучаються до цього процесу, враховуючи потенційно важливу роль банків у адмініструванні такого податку.

 

НБУ скасував окремі валютні обмеження для волонтерів та бізнесу
НБУ з 6 серпня 2022 року спростив низку обмежень для підтримки діяльності волонтерів та бізнесу.

Зокрема, банки можуть не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів з гривневих платіжних карток за кордоном з метою купівлі товарів військового призначення за умови дотримання одночасно всіх введених вимог.

Крім того, НБУ дозволив банкам продавати іноземну валюту юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, що є резидентами України, зі зарахуванням на поточний рахунок клієнта в іноземній валюті для подальшого використання відповідної валюти на здійснення витрат за допомогою корпоративних платіжних карток за кордоном. Зокрема, таких витрат:

  • на відрядження працівників за кордон виключно для оплати добових витрат у межах щоденного ліміту в розмірі 80 євро (в еквіваленті) на одного співробітника;
     
  • на проживання та транспортні витрати (з документальним підтвердженням розрахунку зазначених витрат на одну особу).

 

ВРУ остаточно підтримала удосконалення процедури складання митних декларацій
27 липня Верховна Рада прийняла законопроєкт №4517 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТ ЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» в другому читанні та в цілому.

Законопроєкт вносить зміни до Митного кодексу України з метою адаптації законодавства України до законодавства країн-членів ЄС.

Закон змінює порядок декларування за одним класифікаційним кодом партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях згідно з УКТ ЗЕД, та встановлює порядок справляння мита у зв’язку з таким декларуванням. Про це ми писали тут.

 

Деякі товари для зберігання зерна звільнено від ввізного мита: прийнято закон
27 липня ВРУ на черговому засіданні підтримала в цілому (304 голосами) законопроєкт №7548-1 «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур».

Наразі остаточний текст Закону не оприлюднений. Законопроєктом пропонувалося звільнити у період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування при ввезенні на митну територію України від оподаткування ввізним митом вироби та обладнання для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та/або олійних культур:

  • полімерні рукави та мішки об'ємом не менше 0,8 метрів кубічних для зберігання сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарних підкатегоріях 3917 31 00 90, 3917 32 00 90, 3917 39 00 90, 3923 21 00 00, 3923 29 90 00, 3923 90 00 00, 5407 20 11 00, 5407 20 19 00, 6305 32 11 00, 6305 32 19 00 згідно з УКТ ЗЕД;
     
  • причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції, які класифікуються у товарній підкатегорії 8716 20 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

 

Кабмін оновив перелік послуг критичного імпорту
Кабмін постановою від 22.07.2022 р. №814 вніс зміни у додаток до Постанови КМУ від 24.02.2022 р. №153. А саме викладено у новій редакції Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів (див. нижче).

Зокрема, виключено:

  • розрахунки за договорами лізингу транспортних засобів,
  • рекламну діяльність,
  • оренду автотранспорту,
  • розрахунки за ліцензійними договорами, зокрема роялті.

Натомість додано:

  • послуги ремонту бурового обладнання,
  • послуги з ремонту телеметричної системи,
  • послуги з внесення поправки до списку рандомізації
  • послуги з хостингу електронної індивідуальної реєстраційної форми,
  • оплату послуг з надання персоналу компаніями-нерезидентами на користь резидентів України;
  • оплату за використання металевих контейнерів МВ5;
  • послуги з організації та проведення відпочинкових, спортивних та оздоровчих таборів для дітей, підлітків та молоді

Ця постанова чинна з 00 годин 00 хвилин 23 липня 2022 року. Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»