• Посилання скопійовано

Порядок сплати ПДФО та військового збору орендарем-юрособою, який має невідокремлений структурний підрозділ

Орендар-юрособа, який має невідокремлений структурний підрозділ, ПДФО та військовий збір зобов’язаний сплачувати самостійно за своїм місцезнаходженням

Порядок сплати ПДФО та військового збору орендарем-юрособою, який має невідокремлений структурний підрозділ

ДФСУ у листі від 10.05.2016 р. №10301/6/99-95-42-02-16 зазначила, що податковий агент (юрособа, яка має невідокремлений структурний підрозділ), що нараховує (виплачує) дохід фізичній особі від надання в оренду нерухомого майна, сплачує (перераховує) ПДФО та військовий збір до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку).

Коментар редакції: Вважаємо, що відповідь податкової є слушною.

У випадку виплати доходу фізособі, в т. ч. від надання в оренду нерухомого майна, юридична особа є податковим агентом (пп. 14.1.180 ПКУ) щодо ПДФО та військового збору. Відповідно до пп. 168.4.1 ПКУ, ПДФО та військовий збір*, утриманий з доходів резидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України. Відповідно до ч. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу, податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) податок та збір з виплачених доходів фізособі зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням.

*Нарахування, утримання та сплата військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (відповідно до пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Такий порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати до бюджету податку та військового збору (пп. 168.4.2 ПКУ).

Проте важливо взяти до уваги термін «відокремлений підрозділ». Адже за пп. 14.1.30 ПКУ цей термін для потреб розділу IV ПКУ слід використовувати у значенні, визначеному ГКУ. За ч. 4 ст. 64 ГКУ критерії відокремленого підрозділу є такими:

— такий підрозділ не є юридичною особою;

— відокремлені підрозділи діють на основі положення про них, затвердженого підприємством;

— через відокремлені підрозділи підприємством можуть відкриватися рахунки в установах банків.

У положенні про відокремлений підрозділ разом з іншими функціями можуть бути прописані повноваження щодо нарахування доходів як працівникам, так і фізособам-непрацівникам. Отже, якщо орендар — відокремлений структурний підрозділ підприємства, для цілей оподаткування ПДФО та військовим збором він вважається уповноваженим підрозділом та, відповідно, податковим агентом при виплаті доходів фізособам. У цьому випадку такі підрозділи, згідно з пп. 168.4.3, пп. «б» п. 176.2 ПКУ, самостійно сплачують ПДФО та військовий збір до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням та подають за себе форму №1ДФ.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати ПДФО та військовий збір, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа самостійно. ПДФО та військовий збір, згідно з абз. 2 пп. 168.4.3 ПКУ, перераховується юрособою до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. Податковий розрахунок за формою №1ДФ за п. 2.6 Порядку №4 у вигляді окремої порції за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. Нагадаємо, що відповідно до п. 7.1 Порядку №1588 юридична особа, яка має неуповноважені відокремлені підрозділи, що знаходяться в іншій, ніж вона, місцевості, повинна стати на неосновний податковий облік як платник окремих видів податків, зокрема ПДФО, за місцем знаходження кожного з таких підрозділів.

Якщо підрозділ юридичної особи не відповідає критеріям ч. 4 ст. 64 ГКУ, він не може вважатись відокремленим підрозділом юрособи. Як наслідок для цілей нарахування та сплати ПДФО та військового збору такий підрозділ за нормою пп. 14.1.30 ПКУ не визнаватиметься відокремленим. Отже, орендар-юрособа, який має невідокремлений структурний підрозділ, ПДФО та військовий збір зобов’язаний сплачувати самостійно за своїм місцезнаходженням.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »