• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: складання документів та звітності за відсутності керівника

Правові засади ненарахування зарплати особі, яка виконує обов’язки керівника, але не займає його посаду, ми аналізували раніше. Але чи не створить відсутність на підприємстві посадової особи - керівника проблем із перевіряючими органами? Розглянемо на практиці

Аналітика від Дт-Кт: складання документів та звітності за відсутності керівника

Складання податкової звітності та податкових накладних

Згідно з пп. 48.5.1 ПКУ податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання декларації безпосередньо керівником платника податку така декларація підписується таким керівником. Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Відповідно до ст. 64 ПКУ облік юросіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків за основним місцем обліку юридичних осіб у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно з Законом про державну реєстрацію. 

Таким чином, незалежно від того, чи функцію (повноваження) керівника виконує засновник, чи інший працівник, підписує податкову звітність особа, яка вказана як керівник за даними ЄДР

Зазначимо, що відповідно до пп. 7.1 п. 7 р. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.08 р. №233, після підготовки платником податків податкового документа в електронному вигляді на нього накладаються ЕЦП посадових осіб платника податків у такому порядку: першим - ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера), другим - ЕЦП керівника, третім - ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків. 

За відсутності у платника податків посади бухгалтера електронні цифрові підписи посадових осіб платника податків накладаються у такому порядку: першим - ЕЦП керівника, другим - ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків.

Отже, подання податкової звітності в електронному вигляді вимагає накладання на неї ЕЦП податкових осіб. Аналогічно відбувається і реєстрація в ЕРПН податкових накладних та розрахунків коригування. Згідно із п. 20 Порядку №1307, усі податкові накладні скріплюються електронними цифровими підписами посадових осіб платника податку.  

Як зазначав Мін'юст у листі від 18.10.2013 р. № 610-0-2-13/7.2, при з’ясуванні підстав для віднесення осіб до категорій посадових осіб слід керуватися відповідним законодавством, що регулює певні відносини. Однак ані ПКУ, ані Порядок №1307 не визначають, хто мається на увазі у випадку накладання підпису на податкові електронні документи. 

ДФСУ у «ЗІР» (категорія 135.06) вважає, що посадовими особами є  керівники підприємства (голова правління, президент, генеральний директор, директор, заступник директора, головний бухгалтер). 

Однак, на нашу думку, як в ситуації із податковою звітністю, так і в ситуації з податковою накладною, підписати їх може і інша, уповноважена на це особа (зокрема, засновник, який не займає посаду керівника). Наприклад, у листі від  11.04.2014 р. №2259/Н/99-99-17-02-02-14 податківці наголошували, що фізична особа, яка має нотаріально посвідчене доручення щодо представлення інтересів платника податків у податкових органах та здійснення відповідних операцій, є уповноваженою особою і може підписати податкову накладну.

 

Складання первинних документів і фінансової звітності

Відповідно до статті 8 Закону про бухгалтерський облік, питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства, забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності. 

Отже, на нашу думку, цілком можливо складання первинних документів і фінансової звітності навіть засновником (учасником), який виконує обов’язки керівника підприємства, не займаючи такої посади.

Читайте також: Чи можна не нараховувати зарплату керівнику підприємства

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »