• Посилання скопійовано

Постачання вживаних транспортних засобів: особливості обкладення ПДВ

Експертна оцінка вживаного транспортного засобу є обов’язковою в разі його продажу неплатником ПДВ платнику ПДВ, який здійснює діяльність з постачання вживаних транспортних засобів

Постачання вживаних транспортних засобів: особливості обкладення ПДВ

ДФСУ у листі від 18.07.2016 р. №24269/7/99-99-15-03-02-17 роз'яснила, що наземний транспортний засіб буде вважатися вживаним товаром, якщо він:

  • або був у користуванні не менше 1 року (незалежно від наявного пробігу);
  • або реєструється в Україні відповідно до законодавства та при цьому має загальний наземний пробіг більше 6000 км (незалежно від терміну користування до 1 року або більше 1 року).

Щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ, податківці зазначили наступне. При реалізації особою - неплатником ПДВ б/в транспортного засобу платнику ПДВ, який здійснює діяльність з постачання вживаних ТЗ (у межах договору, що передбачає передання права власності від неплатника ПДВ до платника ПДВ) ціна такого транспортного засобу визначається не нижче його оціночної вартості, розрахованої суб’єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку відповідно до закону.

При подальшій реалізації (у тому числі при передачі у фінансовий лізинг) таких б/в транспортних засобів ціна продажу згідно з пунктом 189.3 ПКУ визначається платником ПДВ виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін.

Оціночна вартість транспортного засобу розраховується суб’єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку відповідно до закону. Розрахунок такої вартості є обов’язковим лише при реалізації вживаного транспортного засобу платнику ПДВ, який здійснює діяльність з постачання вживаних транспортних засобів, неплатником ПДВ.

Також фіскали розглянули у листі питання щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ та ПЗ з ПДВ при здійсненні платником податку операцій з постачання б/в транспортних засобів, придбаних у лізингової компанії (лізингодавця) - платника ПДВ, які були раніше повернуті фізиособами - неплатниками ПДВ (лізингоодержувачами) у зв’язку з невиконанням умов договору.

В такому випадку база оподаткування ПДВ визначатиметься відповідно до п. 188.1 ПКУ, виходячи з договірної вартості вживаних ТЗ з урахуванням загальнодержавних податків та зборів, а ПЗ з ПДВ визначатимуться відповідно до п. 187.1 ПКУ на дату виникнення будь-якої з подій, що сталася раніше:

- дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

 - дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Нагадаємо, що такий порядок визначення бази оподаткування ПДВ для різних видів вживаних товарів було встановлено Законом України від 12.04.2016 р. № 1084-VIII, та діє з 01.06.2016 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »