• Посилання скопійовано

Відображаємо в обліку придбані талони та смарт-картки

Мінфін у кількох листах розглянув питання обліку талонів та смарт-карток для бюджетних установ

Відображаємо  в обліку придбані талони та смарт-картки

Фахівці Мінфіну у листі  від 29.01.2016 р. №31-11420-07-10/2802 доводять (на підставі Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ), що придбані смарт-картки відображаються на субрахунку 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». 

Відповідно до цього ж Порядку на субрахунку 235 «Паливо, горючі і мастильні матеріали» обліковуються всі види палива, пального і мастильних матеріалів, що знаходяться на складах або в коморах (дрова, вугілля, торф, бензин, гас, мазут, автол тощо), а також безпосередньо у матеріально відповідальних осіб. На цьому субрахунку також обліковуються нафтопродукти, газ, закуплені і передані на зберігання та які будуть відпускатися за талонами і смарт-картками.

На жаль, для суб’єктів господарювання небюджетної сфери відповідне роз’яснення відсутнє. Але на практиці можна застосовувати такі роз’яснення для включення таких положень щодо талонів та смарт-карток до облікової політики для проведення в обліку операцій щодо придбання палива та смарт-карток.

Тільки треба пам’ятати, що для госпсуб’єктів не бюджетної сфери затверджено окремий План рахунків та інструкцію до його застосування. 

У іншому листі Мінфіну (від 23.11.2015 р. № 31-11420-08-10/3593) вказано, що перерахування заставної вартості за смарт-картку постачальнику та повернення заставної вартості за смарт-картку постачальником на рахунок установи передбачено пунктами 3.9 та 3.23 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов'язаннями бюджетних установОблік отриманої під заставну вартість смарт-картки ведеться на позабалансових рахунках.

Зазначимо, що відповідно до Інструкції № 291 на субрахунку 203 «Паливо» (нафтопродукти, тверде паливо, мастильні матеріали) обліковуються наявність та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковуються оплачені талони на нафтопродукти і газ. Тож слід облік талонів, за якими право власності на пальне перейшло до підприємства, вести на окремому субрахунку 203

А от смарт-картки будуть відображатися в бухобліку, як і в установах бюджетної сфери, на рахунку 22.

Щодо оподаткування акцизним податком реалізації пального за допомогою талонів та смарт-карток ДФС надавало багато роз’яснень:

 - Форму і зміст паливних карток та талонів визначає продавець;

-  Посередник при продажу палива не повинен реєструватися платником акцизу

Усі новини на тему >>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»