• Посилання скопійовано

Відображаємо в обліку придбання та використання газу та балонів для нього

Підприємство для потреб виробництва придбаває балони та газ, який використовується при зварюванні. На яких рахунках відображати їх в обліку? Якими документами списувати газ, що використали у виробництві?

Відображаємо в обліку придбання та використання газу та балонів для нього

Облік балонів

Відповідно до п. 2.1 Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міненергетики від 15.05.2015 № 285 балон - це посудина, що працює під тиском до 1,6 кгс/см-2, ємністю до 100 дм-3, що призначена для транспортування, зберігання і використання зріджених газів.

Виходячи із цього можна стверджувати, що балон у бухобліку має обліковуватися, як тара. 

Інструкція бухгалтерського обліку тари на підприємствах і в організаціях державної торгівлі та громадського харчування затверджена наказом Міністерства торгівлі СРСР від 28.04.86 р. №93. На нашу думку, її можна використовувати і для організації бухобліку тари і на зазначеному підприємстві. З огляду на норми цієї інструкції, тара може обліковуватися як МШП або інші необоротні матеріальні активи. 

За П(С)БО 9 до малоцінних та швидкозношуваних предметів належать предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року (вони обліковуються за рахунком 22). 

За П(С)БО 7, інші необоротні матеріальні активи — це предмети, які використовуються більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року. До них належить і інвентарна тара. Наразі існує спеціальна група «Інвентарна тара» серед інших необоротних матеріальних активів (субрахунок 115). 

Яку саме суму вважати критерієм малоцінності, законодавством або П(С)БО не встановлено. Отже, такий критерій має бути затверджений самим підприємством (як правило, він визначається в наказі про облікову політику). 

Якщо балони відповідатимуть цьому вартісному критерію, їх слід обліковувати як МНМА або МШП, залежно від того, який строк корисного використання буде встановлено при введенні їх в експлуатацію. Якщо такі балони використовуються більше року, вони повинні обліковуватися у складі інших необоротних матеріальних активів, а витрати на їх придбання – капіталізуватися до введення в експлуатацію (на рахунку 15) і амортизуватися після введення в експлуатацію. 

 

Облік газу

У нормах Інструкції № 291 зазначено, що на субрахунку 203 "Паливо" (нафтопродукти, тверде паливо, мастильні матеріали) обліковуються наявність та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковуються оплачені талони на нафтопродукти і газ. 

Тож придбаний газ має бути відображено за Д-т субрахунку 203. 

 

Списання газу

Для відображення в обліку кожної господарської операції має бути складено відповідний первинний документ. Наразі затвердженої форми акту для списання газу не має. Тому підприємство, ґрунтуючись на нормах ст. 9 Закону про бухоблік, має право розробити форму акту. Проте він має містити всі обов’язкові реквізити, перелік яких встановлено п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, а саме:

  • назву документа (форми); 
  • дату і місце складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської  операції,  одиницю  виміру господарської операції; 
  • посади осіб,  відповідальних  за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; 
  • особистий підпис, аналог власноручного підпису або підпис, прирівняний до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. 

Оскільки використання газу пов’язане з виробництвом, то використаний газ буде включатися до складу прямих матеріальних витрат відповідно до п. 12 П(С)БО 16. Відповідно списаний газ буде однією зі складових виробничої собівартості, виходячи із норми п. 11 П(С)БО 16.

Приклад. Відображення в обліку придбання та використання газу та балонів для нього:


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Коригування фінрезультату до оподаткування

Д-т

К-т

Збільшення

Зменшення

1.

Придбано балон, який передбачається використовувати більше року

153

641

631

631

200

40

-

-

2.

Уведено в експлуатацію балон

115

153

200

-

-

3.

Нараховано амортизацію балону (100% при введенні в експлуатацію)

91

132

200

-

-

4.

Заправлено балон газом

203

631

100

-

-

5.

Використано газ для потреб виробництва (складено акт про списання газу)

23

203

100

-

-

6.

Списано суму нарахованої амортизації балону у зв’язку із вибуттям з балансу

132*

115*

200*

-

-

* Це проведення слід робити лише у звітному періоді вибуття МНМА, наприклад, у зв’язку із його утілізацією.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»