• Посилання скопійовано

Визнаємо претензії: облік та коригування фінрезультату

Мінфін розглянув питання щодо відображення в бухобліку витрат, пов'язаних з визнанням пред'явлених претензій. З’ясуємо деталі та розповімо про порядок коригування фінрезультату на суму цих витрат

Визнаємо претензії: облік та коригування фінрезультату

Коментар до листа Мінфіну від 16.06.2017 р. №35210-07-10/16083

В якому періоді відображати витрати щодо неустойки

У коментованому листі для надання відповіді на це питання Мінфін ґрунтується на нормах ст. 4 Закону про бухоблік та П(С)БО 16.

На їх підставі виходить, що суми визнаних претензій відображаються підприємством - одержувачем претензій у складі витрат того звітного періоду, в якому було прийнято рішення задовольнити вимоги заявника претензій. Тобто визнання витрат не залежить від факту перерахування неустойки.

 

Як відобразити в обліку визнані витрати щодо неустойки

Згідно з Інструкцією №291 в бухгалтерському обліку визнані штрафні санкції за невиконання підприємством законодавства та умов договорів належать до інших витрат операційної діяльності. Такі витрати  відображаються в обліку проведенням: Д-т 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» і К-т 685 «Інша кредиторська заборгованість». На кінець звітного періоду ці витрати списуються на фінансовий результат підприємства проведенням: Д-т 791 К-т 948. 

 

Коли доведеться на суму визнаних штрафів та неустойки коригувати фінрезультут 

При застосуванні податкових різниць для коригування визначеного фінрезультату платникам податку на прибуток у разі визнання штрафів та неустойки слід пам’ятати про норму пп. 140.5.11 ПКУ. За нею фінрезультат потрібно збільшити на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь:

  • фізосіб-підприємців незалежно від обраної ними системи оподаткування;
  • юросіб-"єдинників";
  • платників податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ.

Щодо визнаних штрафів на користь підприємців-"єдинників" Мінфін надавав окреме роз’яснення. В ньому було доведено обов’язковість збільшення фінрезультату на суму таких штрафів. Про це ми писали у новині. 

З цією позицією погодилися й податківці (лист ДФСУ від 18.04.2017 р. №9772/7/99-99-15-02-02-17). При цьому ДФС рекомендує з питань коригування фінансового результату на суми штрафних санкцій та пені, які перераховуються на користь ФОП, керуватися саме листом Мінфіну. Про це читайте тут>> 

Звертаємо увагу! Коригування не потрібно проводити на суми штрафних санкцій та пені, нарахованих податківцями при перевірках. Про це детально тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»