• Посилання скопійовано

У декларації з прибутку суми штрафів, пені, неустойок в окремих рядках не зазначають

Фахівці "Дебету-Кредиту" роз'яснили, у яких рядках декларації з податку на прибуток та звіту про фінрезультати слід відображати сплачені пені та штрафи

У декларації з прибутку суми штрафів, пені, неустойок в окремих рядках не зазначають

Відповідно до п. 20 П(С)БО 16 «Витрати», визнані штрафи, пеня, неустойка відносяться до складу інших операційних витрат (субрахунок 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки»). Отже, у Звіті про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), як за формою 2, так і за формою 2-м такі суми знайдуть своє відображення в рядку 2180. У звіті за формою 2-мс такі витрати відображаються в рядку «Інші витрати» (2165). 

У листі від 05.10.2015 р. №21051/6/99-99-19-02-02-15 податківці пояснюють, що розділом III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за штрафами, пенею, неустойкою.

А це значить, що понесені витрати у вигляді визнаних платником податку штрафів, пені, неустойки за порушення правил здійснення госпдіяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов’язання беруть участь у визначенні фінрезультату до оподаткування тільки відповідно до правил бухобліку. У податковому обліку жодні коригування на суму таких витрат не здійснюються, а отже, в декларації з податку на прибуток такі суми штрафів, пені, неустойок в окремих рядках (крім рядка 2, у якому зазначається фінансовий результат до оподаткування) не зазначають.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»