• Посилання скопійовано

Роздрібний продаж пального: заповнюємо декларацію акцизного податку

Не пізніше 22 лютого платники акцизного податку - госпсуб’єкти роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, повинні подати декларацію акцизного податку. Які моменти слід врахувати при її заповненні, на прикладі роз'яснили податківці

Роздрібний продаж пального: заповнюємо декларацію акцизного податку

ДФСУ у листі від 03.02.2016 р. №3495/7/99-99-19-03-03-17 нагадує, що для платників акцизного податку, що здійснюють роздрібну торгівлю пальним, змінився порядок нарахування та відповідно декларування акцизного податку. Враховуючи, що зазначені норми набрали чинності з 1 січня 2016 року, а базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю, обов’язок задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами виникає у платників починаючи з січня 2016 року.

Відтак, не пізніше 22 лютого 2016 року платники акцизного податку - госпсуб’єкти роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, повинні подати декларацію акцизного податку в якій відобразити податкові зобов’язання, розраховані відповідно до обсягів реалізованого (відпущеного) пального за ставкою 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) пального.

Оскільки зміни до декларації акцизного податку знаходяться в стадії затвердження, відповідно до пункту 46.4 ПКУ платник має право разом з декларацією подати доповнення до такої декларації,  складені за довільною формою, де відобразити розрахунок податкових зобов’язань шляхом описання яким чином обчислено суми податкових зобов’язань.

В той же час, з метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності), рекомендуємо використовувати наступну формулу розрахунку за кожним видом товару:

ПЗ = Vл х (0,042є х Кє), де

ПЗ – податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету,

Vл – об'єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах,

0,042є – ставка акцизного податку, встановлена п.215.3.10 ПКУ,

Кє – офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро), встановлений Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.                   

Відомості щодо такого розрахунку рекомендуємо відобразити у рядках додатку 9 «Зразок доповнення до Декларації відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу ІІ Кодексу» до декларації акцизного податку.

Водночас  відомості про суми податкового зобов’язання по кожному рядку виду товару (палива) обов’язково повинні бути перенесені до відповідних рядків додатку 6 до декларації.  

Звертаємо увагу, що перенесення сум податкового зобов’язання до рядків додатку 6 до декларації та до розділу Ґ декларації повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами.

Отже, платник акцизного податку, що здійснює роздрібну торгівлю пальним, повинен буде заповнити Розділ Ґ декларації та подати у її складі:

  • Додаток 6 (Додатки 6) до декларації, в якому (яких) заповнити заголовну частину, зокрема, зазначивши у полі «Код КОАТУУ» обов’язковий реквізит код органу місцевого самоврядування за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України, що відповідає адміністративно-територіальній одиниці (одиницям), на якій (яких) здійснюється роздрібна торгівля пальним, та лише графу 7 «Сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету» і підсумковий рядок «Усього»;
  • Додаток 9 до декларації, в якому відобразити відомості щодо розрахунку суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального.

Завантажити Приклад заповнення вказаних додатків та розділу Ґ декларації акцизного податку>>> 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»