• Посилання скопійовано

Якщо підприємець відобразив не всі доходи в декларації, слід подати уточнюючу декларацію

ДФС у Черкаській області роз’яснила, як діяти підприємцеві на загальній системі оподаткування, котрий своєчасно подав декларацію про доходи та сплатив податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору, але опісля з’ясував, що не включив до декларації отриманий торік дохід

Якщо підприємець відобразив не всі доходи в декларації, слід подати уточнюючу декларацію

ДФС у Черкаській області роз’яснює: якщо у наступних податкових періодах (з урахуванням строку давності 1095 днів) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.    

У розділі I Декларації «Загальні відомості» фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування у рядку 1 «Тип декларації» вказує позначку (х) – уточнююча та у рядку 2 – звітний податковий період, що уточнюється.    

Крім того, уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб – підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється урозділі V «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» Декларації, в якому вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок - у розмірі 3% від суми недоплати.

Крім того перерахунку (та доплаті з врахуванням суми штрафу у розмірі трьох відсотків від суми недоплати) підлягає і сума військового збору.

Яким чином у декларації зазначаються відомості про нерухоме та рухоме майно.

Відомості про нерухоме майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного податкового року як на території України, так і за її межами, зазначаються у розділі VІІ Декларації. Кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням категорії об’єктів (1 - земельні ділянки; 2 - житлові будинки; 3 - квартири; 4 - садовий (дачний) будинок; 5 - гараж; 6 - водойми; 7 - інше нерухоме майно), їх місцезнаходження (країна, адреса), року набуття у власність, загальної площі (кв. м), частки в загальній площі (десятковий дріб) та відмітки про надання майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).   Відомості про рухоме майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного податкового року, зазначаються у розділі VІІІ Декларації. Кожний транспортний засіб відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням категорії об’єктів (1 - автомобілі легкові; 2 - автомобілі вантажні (спеціальні); 3 - водні транспортні засоби; 4 - повітряні судна; 5 - мотоцикли (мопеди); 6 - інші транспортні засоби), марки, моделі, характеристики, року випуску та відміткою про надання майна в оренду (суборенду).

Детальну інформацію про подання уточнюючих декларацій фізичні особи – підприємці можуть дізнатись у місцевих центрах обслуговування платників (ЦОП).

Також нагадуємо ФОП – роботодавцям (страхувальникам), які використовують працю фізичних осіб, що 22 лютого – граничний термін подання звіту та сплати єдиного внеску за січень 2016 року. Звіт подається за формою згідно з додатком 4 до Порядку №435, що діяла з 1 травня 2015 року, із заповненням всіх обов'язкових реквізитів.

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»