• Посилання скопійовано

Підприємець-єдинник одночасно є найманим працівником: чи подавати декларацію про доходи?

У фізособи-платника єдиного податку не виникає обов’язку для подання декларації про доходи, якщо він отримував доходи від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого) доходу - роз'яснила ДФС у Закарпатській області

Підприємець-єдинник одночасно є найманим працівником: чи подавати декларацію про доходи?

ФОП у 2015 році була платником єдиного податку 3 групи за ставкою 4%, щокварталу подавала декларацію з єдиного податку та сплачувала єдиний податок. При цьому ця особа одночасно є найманим працівником на підприємстві, де їй нараховується заробітна плата. Підприємство за формою № 1-ДФ звітувало про виплачені та нараховані доходи і утриманий податок на доходи фізичних осіб. Чи повинна така фізична особа-підприємець подавати декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік?

ДФС у Закарпатській області відповіла, що  обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок відповідно до зазначеного розділу;

- у вигляді об’єктів спадщини, які згідно із зазначеним розділом оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок;

- зазначені у п. 167.2 ПКУ, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами вищезазначеного розділу.

Водночас у п. 292.9 ПКУ зазначено: доходи фізособи-платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковувані, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи.

Таким чином, у фізичної особи-платника єдиного податку не виникає обов’язку для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо від отримував доходи від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого) доходу.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»