• Посилання скопійовано

До декларації з прибутку перенесли неправильні показники фінзвітності: як виправити?

Платник податку на прибуток має право уточнити показники декларації як у складі звітної (звітної нової) декларації за поточний звітний (податковий) період, так і в уточнюючій декларації

До декларації з прибутку перенесли неправильні показники фінзвітності: як виправити?

ДФС у Тернопільській області нагадує, що порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності визначено П(С)БО 6.

Так, згідно з п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6).

Отже, у бухгалтерському обліку не передбачено подання уточнюючої звітності. Виправлення помилок попередніх періодів здійснюється у фінансовій звітності у звітному періоді шляхом коригування показників на початок такого звітного періоду.

При складанні декларації з податку на прибуток показники фінансової звітності відображаються у рядках:

  • 01 «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» ;
  • 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності».

Таким чином, при виявленні помилок, допущених при складанні фінансових звітів за попередній (звітний) період, що призвели до заниження/завищення показників відображених у рядках 01 та 02 декларації за такий звітний (податковий) період, платник податку на прибуток має право на підставі норми ст. 50 ПКУ здійснити уточнення показників декларації як у складі звітної (звітної нової) декларації за поточний звітний (податковий) період, так і в уточнюючій декларації.

При цьому платник податків при поданні такої декларації має подати доповнення до такої уточнюючої декларації, складене за довільною формою з поясненням допущених помилок, виявлених у фінансових звітах. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці у такій декларації.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»