• Посилання скопійовано

Рентна плата за спецвикористання води: типові помилки у поданій звітності за II квартал 2017 р.

Державна фіскальна служба здійснила аналіз даних податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води за результатами діяльності юридичних осіб за II квартал 2017 року

Рентна плата за спецвикористання води: типові помилки у поданій звітності за II квартал 2017 р.

За результатами аналізу податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води (додаток 5 до декларації з рентної плати) встановлено, що окремі платники під час подання до органу ДФС такоъ звітності не дотримувались порядку її заповнення, внаслідок чого звітність була подана з помилками.

Так, має місце неправильне заповнення платниками рядка 8 «Об’єкт оподаткування з початку року» Додатку 5, внаслідок чого в окремих випадках значення рядка 8 (р.8 = р.8.1 + р.8.2) дорівнює неправильному значенню за наявності показників у рядках 8.1 або 8.2.

Також виявлені факти застосування платниками неіснуючих коефіцієнтів до ставок та/або неправильний порядок відображення застосованих коефіцієнтів до ставок у рядках поданої звітності.

Згідно з порядком складання податкової звітності з рентноЇ плати:

  • у р.10.1 повинен зазначатись коефіцієнт 0,005 до ставок відповідно до п. 255.6 ПКУ;
  • у р.10.2 – коефіцієнт 0,3 до ставок відповідно до п. 255.7 ПКУ;
  • у р. 10.3 – коефіцієнт 2 відповідно до пп. 255.11.10 ПКУ;
  • у р. 10.4 – коефіцієнт 5 відповідно до пп. 255.11.13 ПКУ.

Однак, окремими платниками у рядках 10.1 – 10.4 було задекларовано неіснуючі коефіцієнти до ставок, наприклад, «7287»; «7225»; «1046»; «100».

У рядку 9 «Ставка рентної плати» Додатка 5 платниками зазначаються інші, ніж передбачено статтею 255 ПКУ, ставки рентної плати.

Незначні помилки, які припускають платники під час декларування податкових зобов’язань, виявлено за результатами аналізу податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (додаток 6 до декларації з рентної плати).

Так, у рядку 6 «Ставка рентної плати» Додатка 6 платниками зазначаються інші, ніж передбачено ПКУ ставки рентної плати (наприклад, ставка «0,02» замість «0,0184» ставка «0,1503» замість «0,1659»).

З урахуванням зазначеного, податківці звертають увагу на дотримання порядку заповнення податкової звітності, затвердженого наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719.

Також у ДФС нагадують, що додатки є невід’ємною частиною декларації з рентної плати. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, в якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до декларації не додається.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»