• Посилання скопійовано

Як неприбуткові організації подають фінзвітність до ДФС у 2018 році?

У 2018 році зберігається вимога до неприбуткових організацій подавати разом із звітністю з податку на прибуток до ДФС і фінансову звітність. Як це зробити правильно, дізнаймося з роз’яснень податківців

Як неприбуткові організації подають фінзвітність до ДФС у 2018 році?

Загальне правило

Відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ПКУ неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та його невід’ємною частиною.

Про подання фінзвітності разом із таким звітом свідчить помітка у таблиці «Наявність додатків» наприкінці цього звіту. Хоча фактично така фінзвітність подається до подання такого звіту. Тобто спочатку відправляємо фінзвітність, отримуємо квитанцію про її прийняття, і лише після цього відправляємо податківцям звіт про використання доходів. Принаймні на цьому наполягають податківці на ресурсі «ЗІР».

 

У якому складі подавати фінзвітність до ДФС?

Податківці роз’яснюють, що відповідно до Закону №996-XIV для неприбуткових  організацій  встановлено  скорочену  за показниками фінансову  звітність у складі Балансу  та Звіту про фінансові результати.

Такий висновок вони роблять з п. 3 ст. 11 цього закону, за яким для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств   і   представництв  іноземних  суб’єктів  господарської діяльності,  крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за   міжнародними   стандартами,   встановлюється   скорочена   за показниками  фінансова  звітність  у  складі  Балансу та Звіту про фінансові результати.

А за ст. 85 ЦКУ непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Звісно, це відповідає визначенню основної ознаки неприбутковості, наведеній в пп. 133.4.1 ПКУ, але не всі неприбуткові організації є товариствами. Не всі з них відповідають і ознаками мікро- та малих підприємств, наведених у ст. 2 Закону №996. Отже, деяким з неприбуткових організацій доводиться складати фінзвітність по повній формі.

Саме тому у таблиці наприкінці Звіту про використання доходів неприбуткової організації наводяться усі затверджені види форм фінзвітності. А та організація, що подає такий звіт, має зазначити в ній ті форми, які разом із ним подаються.

Наявність поданих

до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності6

Баланс(Звіт про фінан-совий стан)

Звіт про фінансові результа-ти(Звіт про сукупний дохід)

Звіт про рух грошових коштів

 

Звіт про власний капітал

Приміт-ки до річної фінансо-вої звітності

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Звіт

про

 результати фінансової діяльності 7

 Баланс

 

Звіт про фінансо-вірезуль-тати

 Баланс

 

 Звіт про фінансові результа-ти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як часто подавати фінзвітність до ДФС?

Частота подавання, а отже і складання фінзвітності для податківців, напряму залежить від того, як часто подає звітність з податку на прибуток неприбуткова організація. Адже, як ми зауважували вище, така фінзвітність є додатком до звітності з податку на прибуток.

Ситуацію із звітними періодами для неприбуткових організацій добре роз’яснено у листі ДФСУ від 19.07.2017 р.  №19001/7/99-99-15-02-01-17.

Порівняно з попередньою формою Звіту рядок 2 «Звітний (податковий) період 20__року» та рядок 3 «Звітний (податковий) період, що уточнюється 20__року» вступної частини нової форми Звіту передбачають лише два звітні (податкові) періоди: рік та місяць.

Скорочення кількості звітних (податкових) періодів пов’язано з тим, що для неприбуткових підприємств, установ та організацій, які відповідають вимогам  п. 133.4 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлено річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених пп. 133.4.3 ПКУ.  При  цьому професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, Звіт за рік не подають.

Місячний  податковий  (звітний)  період  передбачено  для неприбуткових підприємств,   установ   та   організацій  (у  тому  числі   для  професійних  спілок, їх об’єднань та організацій профспілок, утворених у порядку, визначеному законом),  які   порушили  вимоги  п. 133.4 ПКУ (пп. 133.4.3 ПКУ).

За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.

 

Як подати неприбутковій організації в електронному вигляді фінансову звітність до ДФСУ, якщо фінансова звітність до Держстату не подається?

Відповідь на це питання міститься у «ЗІР» (підкатегорія 102.23.02).

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками податків відповідно до норм законів №851-ІV  та №852-ІV, Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу.

Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді (п. 3 розд. ІІ Порядку №557).

Електронні документи фінансової звітності, які подаються до контролюючих органів та не передбачені для подання до Держстату, формуються відповідно до формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання, затвердженого наказом Міндоходів від 29.11.2013 р. №729 (ідентифікатор форми починається літерою «J»).

Перелік розроблених електронних форм фінансової звітності розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»