• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 травня

Усе про відпустки і розрахунок відпускних від редакції «Дебету-Кредиту», у Кабміні знову говорять про перегляд розміру ЄСВ, фінзвітність держреєстратору подавати не треба, Нацбанк знизив облікову ставку до 18%, а також новий Звіт з ЄСВ вже з 1 червня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 травня

До літа залишилось усього два дні. А отже, ми розказуємо, як відобразити відпускні виплати в бухгалтерському і податковому обліку, а також показуємо на прикладах, як розрахувати середню зарплату для оплати днів щорічної відпустки (а також інших видів оплачуваних відпусток). Ще редакція «Дебету-Кредиту» підготувала цілий спецвипуск, присвячений відпусткам (він доступний безкоштовно усім передплатникам пакетів «Експерт» та «Профі»). Усі новини, присвячені відпусткам, ви знайдете тут, а консультації — ось тут. Нарешті, 14 червня відбудеться вебінар редакції на тему «Відпустки». Дізнатись більше та зареєстуватись можна тут.

В Кабміні явно не можуть розібратись: чи вони розумні, чи красиві, чи просто некомпетентні. «У нас 30% зарплати — мінімальна. Ви будете сміятися, але директор приватного підприємства має мінімальну зарплату, його бухгалтер теж. Як зробити так, щоб вони платили більше? Пропоную. У нас мінімальна ставка ЄСВ 22%. А давайте встановимо мінімальний внесок. Сьогодні з мінімальної зарплати сплачується ЄСВ 319 гривень. Давайте встановимо мінімальний внесок на рівні 640 гривень», — заявив тиждень назад голова Мінсоцполітики Андрій Рева. А вже наступного дня віце-прем’єр Павло Розенко переконував, що Уряд не планує збільшувати розмір ЄСВ, і взагалі «ми і далі рухатимемось до зменшення податкового, фінансового, фіскального тиску на бізнес». (Хоча лише півтора місяці назад він же обіцяв підняти ЄСВ до попереднього рівня, якщо бізнес не вийде з тіні).
Ну і як їх усіх розуміти?

Чи потрібно подавати фінзвітність держреєстратору за 2015 рік? Таке питання виникає у багатьох бухгалтерів, тим паче що граничний строк подання цієї звітності — завтра, 31 травня. Фахівці редакції вже розглядали це питання на початку року, а тепер проаналізуємо його більш детально (до того ж територіальні управління юстиції також висловились з цього приводу).

Ще про звітність та своєчасну сплату податків. Сьогодні — останній день сплати ПДФО і військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2016 р.; ПДВ і акцизного податку за квітень; плати за землю та ще з півдюжини зборів (докладно дивіться тут). У четвер, 2 червня, подаємо Звіт про товарооборот (форма №1-торг) і декілька більш екзотичних звітів (більше про це тут). Ще післязавтра набере чинності наказ Мінфіну №441, яким затверджено нову звітність з ЄСВ. Зверніть увагу: звіт з ЄСВ за травень подаємо ще за «старою» формою, а от у липні (за червень) — вже за новою. І це все про звітність на цьому тижні.

Дві Новини від Нацбанку. По-перше, постановою Правління НБУ від 24 травня 2016 року №331 було спрощено порядок видачі дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою, а по-друге, Нацбанк знизив облікову ставку до 18%. Попередня зміна розміру облікової ставки відбулася лише місяць тому, 22 квітня 2016 року. Тоді її було зменшено з 22% до 19%.

Інші новини. Міністерство фінансів відповіло на звернення Оксани Продан щодо скасування звітності про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів (цілком можливо, що цю нову алкогольно-тютюнову звітність ще й скасують), необхідність виплати зарплати двічі на місяць досі засмучує директорів і бухгалтерів (а отже, ми вимушені вкотре писати про це), у Держпраці розказують, що робити якщо роботодавець відмовляє у звільненні за власним бажанням, а податківці роз'яснили, яким чином провести коригування невірно виписаної податкової накладної, якщо контрагент відмовляється реєструвати розрахунок коригування в ЄРПН.

До зустрічі вже влітку!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»