• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-23 липня

Кримінальних справ від податківців має поменшати; чергові листи від ДФС і Держпраці; нові порядки реєстрації і застосування РРО і КОРО із завтрашнього дня, а приватні виконавці вже з жовтня; і — насамкінець — знову про квитанції №2 до звітів з ЄСВ (сподіваємось, що це востаннє).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-23 липня

Головна новина минулого тижня: кримінальних справ має поменшати. Дотепер податківці ініціювали кримінальні справи на підставі результатів податкових перевірок, які одночасно були предметом оскарження в суді. Але минулого тижня ДФС України прийняла Наказ №633, яким внесені зміни до Наказу №22 від 31.07.2014 р. Тепер матеріали перевірки повинні передаватися від податкових органів до слідчих підрозділів фіскальної служби протягом 20 робочих днів, наступних за днем узгодження ППР про визначення грошового зобов'язання; тобто вже після остаточного закінчення всіх адміністративних та судових процедур оскарження.
Новину про це читайте тут, а коментар голови ДФС Насірова — ось тут. Текст Наказу ДФСУ від 18.07.2016 р. №633 ви знайдете тут, а Методрекомендації, у які власне і вносяться зміни — тут.

Чергові консультації від ДФС. Податківці розказали про те, як саме і за яких умов оподатковуються компенсації у зв’язку зі службовими відрядженнями (зокрема, відшкодування витрат на оплату таксі включається до загального оподатковуваного доходу працівника та оподатковується ПДФО на загальних підставах). В іншому листі ДФСУ нагадує: якщо податкова накладна не зареєстрована в Єдиному реєстрі протягом 180 днів, то ні її, ні розрахунок коригування зареєструвати не можна. Також податківці роз’яснили, у яких випадках компенсація, нарахована працівнику за невикористані щорічні відпустки (основну та додаткову), є базою нарахування ЄСВ. Нарешті, про те, в який термін та за який період платникам надається Акт звірки розрахунків за податками і зборами, ДФС пише тут. (Почитайте і коментарі теж — там про електронний кабінет платника податків).

Майже щотижня отримуємо нові листі від Держпраці. Цього разу теж. В одному Держпраці нагадує: допуск працівника до роботи без повідомлення ДФС (при тому, що особа продовжує працювати) є триваючим порушенням (а, отже, притягнення до адмінвідповідальності посадових осіб повинно відбуватись не пізніш як через два місяці з дня виявлення порушення). В іншому — роз’яснює, в чому відмінності між трудовим договором і договором підряду. Ще в одному відомство відповідає на питання, чи обов'язкове двотижневе відпрацювання перед звільненням? В даному випадку важливою є причина звільнення, — вважають у Держпраці.

Ще трохи про листи, але вже інші. Держрегуляторна служба звернулась до Мінфіну з вимогою щодо скасування подання алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців (пишуть про складність заповнення звітних форм, неможливість їх коригування і надмірні санкції за помилки при заповнені). А Громадська рада при ДФСУ просить податківців відкликати листи, які обмежують права орендарів на податковий кредит (мова про оподаткування ПДВ компенсації орендодавцям комунальних послуг, електроенергії тощо), а Міністерство фінансів — видати узагальнюючу податкову консультацію.

Що нас чекає цього тижня? Сьогодні — останній день подання фінансової звітності (Баланс, Звіт про фінансові результати, Фінансовий звіт СМП). Завтра, 26 липня, наберуть чинності нові порядки реєстрації та застосування РРО та КОРО. Наказ Мінфіну №547, яким вони затверджені, дивіться тут, а про те, що саме змінюється, ми вже написали в аналітичній статті від редакці. А у найближчу п'ятницю, 29 липня, не забудьте сплатити ПДВ і плату за землю за червень 2016р., ПДФО і військовий збір з нарахованого, але не виплаченого доходу за червень, а також авансовий внесок з податку на нерухоме майно за II квартал 2016 р. Більше про сплату податків у цей день дивіться на blank.dtkt.ua.

Інші новини. Служба зайнятості оновила Форму №3-ПН (подача вакансій для роботодавцями); Фонд з ТВП роз'яснив про нарахування допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами, якщо після отримання листка непрацездатності жінка продовжує працювати; а Кабмін вніс зміни до Порядку держреєстрації транспортних засобів. А ще вже у жовтні в Україні з`являться приватні виконавці (і почнуть примусово виконувати рішення судів та інших органів — звісно, за винагороду).

Наостанок — запитання «на засипку»: а ви вже отримали усі свої квитанції? Про те, як має виглядати квитанція №2 на звіт з ЄСВ, коли операція виконана вдало, ми писали ось тут. Це приклад від розробників програми «M.E.Doc», але у коментарях ваші колеги пишуть і про інші варіанти повідомлень. Докладно про механізм отримання квитанцій №1 і №2 на звітність з ЄСВ, подану за новою формою (із схемою документообігу між Єдиним вікном, ДФС і ПФ), читайте тут.

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»