• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8-13 серпня

Ще раз про додаткові чотири дні відпустки за роботу за комп`ютером, багато корисної аналітики від редакції і листів від ДФС, оприлюднено норми тривалості робочого часу на 2017 рік, Держпраці розказало про прийняття сумісників і про звільнення за прогул. А ще нас чекає нова форма податкової декларації з прибутку (це вже точно) і нові зміни до Податкового кодексу (а ось це ще під питанням).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8-13 серпня

На початку — ще раз про додаткову відпустку у зв’язку з роботою за комп'ютером. Тиждень назад вийшов черговий лист Мінсоцполітики: у міністерстві нагадали, що працівникам надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів. Лист цей викликав інтерес (і навіть ажіотаж), тому фахівці «Дебету-Кредиту» підготували великий аналітичний матеріал на цю тему. Розглядаємо, кому надається додаткова відпустка за роботу за комп'ютером, а кому ні, чи потрібна для цього атестація робочих місць, як розрахувати стаж роботи та яка відповідальність за ненадання таких відпусток.

Готуйте документи, громадяни єдинники! Якщо ви досі вважаєте, що мораторій на перевірки захищає від них «єдинників» у 2016 році, і що чекати перевіряльників слід вже з нового, 2017-го року, — то дарма. Навіть зараз податківці мають право на перевірки фізосіб-підприємців, платників єдиного податку другої і третьої груп. При цьому вести бухоблік та подавати фінансову звітність такі підприємці не повинні, але мати у наявності первинні документи результатів своєї роботи — ще й як! Ось тут ми розказуємо — як саме.

Ще трохи аналітики від «Дебету-Кредиту». Замовник не повернув акт наданих послуг, підписаний з боку виконавця. Згодом виявилося, що цей замовник вже ліквідований. Що буде з податковим зобов'язанням? Які можуть бути наслідки, якщо покласти до документів акт, підписаний тільки з боку виконавця? Детальніше ці та інші питання ми розглянемо тут. Думку ДФС щодо оподаткування ПДВ компенсації за комунальні послуги коментуємо ось тут. А про нюанси перерахування зарплати на особисту картку працівника (не за зарплатним проектом), зокрема що робити із банківською комісією, — пишемо тут.

Податківці працюють: нагадують, роз'яснюють і переписують норми ПКУ. Минулого тижня ДФС видала листи, у яких розказала: які вимоги до оформлення письмових звернень, які адресуються контролюючим органам; коли застосовується нова ставка єдиного податку у разі подання заяви про зміну виду чи місця діяльності; які граничні строки використання коштів, виданих під звіт на виробничні потреби; як відображати у формі №1ДФ доходи, нараховані (виплачені) у вигляді сум індексації зарплати; у чому полягають ознаки та умови визнання безнадійної заборгованості; та як розраховуються добові витрати на харчування працівників під час відрядження.

Інші новини минулого тижня. Вже маємо норми тривалості робочого часу на 2017 рік, а також перелік святкових та неробочих днів у наступному році (постаралося Мінсоцполітики). У Мінекономрозвитку роз’яснили особливості продажу товарів за електронним договором, а у НБУ — строки розрахунків за ЗЕД-операціями з 29 липня 2016 р. Нарешті, Держпраці нагадало нюанси прийняття працівника на роботу за сумісництвом (зокрема, про те, що підприємство повинно подати повідомлення про прийняття сумісника на роботу до початку самої роботи) та розказало, як правильно звільняти у разі прогулу (у тому числі, якщо працівник був відсутній на роботі без поважних причин більше 3 годин протягом робочого дня).

Наостанок — про перспективи. Спокій нам тільки сниться (на жаль). У липні усіх зачепила нова звітність з ЄСВ і проблеми із отриманням квитанцій №2 до звітів. У серпні — нові рахунки з того ж ЄСВ (як наслідок чергової реорганізації ДФС) і звітність за II квартал 2016 р. У вересні нас чекає нова Декларація з ПДВ (звітуємо за серпень)... Що ж далі? Далі — не розслабляємось! Адже Мінфін вже вніс чергові зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Але і це ще не все. Минулого вівторка було оприлюднено черговий проект змін до Податкового кодексу від Мінфіну. Замість податкової міліції пропонується фінансова поліція; усі консультації, крім узагальнюючих, ДФС надає усно, а от Мінфін — у письмовій або електронній формі; бази даних переносяться з ДФС у Мінфін; термін проведення камеральної перевірки обмежено 30 календарними днями; податок на прибуток залишається у нинішньому вигляді зі ставкою 18%... і так далі. Усі пропозиції з удосканалення податкової системи станом на 9 серпня ми розглядаємо тут.
І ось теперь — все!

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»