• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 вересня - 1 жовтня

До чергових змін до ПКУ від Мінфіну залишається зовсім небагато, а поки що готуємось до звітності за 3 квартал; консультації від Мінсоцполітики, Фонду з ТВП і (звісно ж) ДФС, а також актуальна аналітика від редакції. Насамкінець — про податківців, псевдоподатківців і те, у чому різниця (тут ми з усіх сил стримуємось, щоб невдало не пожартувати).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 вересня - 1 жовтня

Три місяці до (чергової) реформи. 15 вересня Мінфін вперше оприлюднив робочу версію законопроекту щодо внесення змін до Податкового кодексу. Через тиждень вона була доопрацьована та опублікувана для повторного обговорення. Що буде, якщо податкова рефрма від Мінфіну пройде (а у цьому майже немає сумнівів) і з 1 січня 2017 року ми вкотре заживемо по новому? Фахівці редакції вже розглянули, що зміниться, а що залишиться без змін в ПКУ стосовно основних податків: ПДВ, податку на прибуток, ПДФО та єдиного податку. Теперь черга інших: акцизу, податку на майно, транспортного податку та плати за землю.

Ще трохи про майбутні зміни. Цього разу — в адмініструванні податків та відповідальності чиновників за тиск на бізнес. Відповідні пропозиції Мінфін внесе на розгляд Кабміну вже найближчим часом. «Ці зміни будуть в першу чергу покликані на те, щоб спростити адміністрування», — заявляє прем'єр Володимир Гройсман. «То не такий звіт, то не така цифра, то не так зробили, потім штрафи, а потім за відкати ці штрафи починають списувати... Якщо буде несправедливість застосовуватися по відношенню до українського підприємця, ми будемо знаходити винних у цьому і будемо звільняти їх з роботи, і вони будуть нести відповідальність... Бізнес-клімат в країні має змінюватися у кращий бік». Щоправда, такі красиві і переконливі слова ми чуємо кожного року (і від кожного новго прем'єра).

А ми поки що готуємось до звітності за III квартал. Редакція оновила тематичну сторінку «Звітність за III квартал 2016 року». Тут ви можете знайти все необхідне для подання квартальної звітності: новини за період, бланки, довідники, консультації, тематичні добірки публікацій «Дебет-Кредиту» з питань підготовки та подання окремих видів звітності. Принагідно нагадаємо, що граничним терміном подання податкових декларацій за III квартал є 9 листопада, а сплати податкових зобов’язань — 18 листопада 2016 року.

Ще про нюанси звітування. Який термін подання алкогольно-тютюнової звітності за вересень: 7 чи 10 жовтня? Традиційно граничним терміном подання алкогольно-тютюнової звітності за вересень мав би бути бути понеділок, 10 жовтня. Але цього разу у податковому календарі, опублікованому на порталі «Вісника», граничним терміном подання цих звітів вказана п`ятниця, 7 жовтня. Логіка податківців незрозуміла, але у будь-якому разі радимо не затягувати з поданням алкогольно-тютюнової звітності за вересень.

Інші новини від ДФС. Податківці нагадали окремі моменти проведення документальних планових та позапланових перевірок, тривалість їх проведення та умови продовження. Ще — розказали про порядок дій юрособи на єдиному податку III групи у разі перевищення обсягу доходу у розмірі 5 млн грн. А ще ДФС оприлюднила перелік підприємств (великих платників податків), у яких юрадреса не співпадає з місцем обліку. І роз'яснила, куди слід сплачувати податок на прибуток таким платникам.

Актуальні консультації від редакції. Засновник підприємства (директор) вирішив залишитись лише засновником, а на посаду директора призначити нового працівника. Яка процедура звільнення старого директора і прийняття нового? Що слід писати у наказах? Консультує «Дебет-Кредит». Інша ситуація: працівник їде у відрядження на два місяці за кордон. Чи зобов’язане підприємство-роботодавець забезпечити його авансом? Якщо так, то в якій валюті? Чи є особливості звітування за отримані під звіт кошти? Ми підготували цілий довідник для роботодавця: усе про відрядження за кордон.

Новини від Мінсоцполітики і не тільки. Розрахунок робочого року для надання щорічної відпустки жінкам після декрету не змінюється. Про це Мінсоцполітики нагадує тут. А про те, який місяць буде вважатися базовим для індексації зарплати при відрядній формі оплати праці фахівці міністерства пишуть ось тут (плюс приклади від експертів редакції «Дебет-Кредит»). Фонд з ТВП розказав про правила заповнення листка непрацездатності та нюанси його оплати, а Держпраці — про внесення до трудової книжки записів про час навчання працівника 

Наостанок — про податківців і шахраїв (тут ми навіть не будемо намагатись дотепно жартувати). Прес-служба ДФС у м. Києві попереджає: з'явились випадки, коли псевдоподатківці, дискредитуючи працівників фіскальних органів, вимагають гроші за сприяння у вирішенні питань щодо перевірок суб’єктів господарювання. Це, зрозуміло, неправда, адже «службові особи Державної фіскальної служби, її територіальних органів, зокрема, й столичного відомства ДФС, жодних вказівок збирати гроші від свого імені чи від імені довірених осіб не давали та давати не можуть». Тому ДФС наполегливо радить платникам бути обачними, не вірити сумнівним пропозиціям і ретельно перевіряти інформацію.

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»