• Посилання скопійовано

До «чорної п’ятниці» готові! 10 актуальних статей, листів та консультацій про знижки, їх проведення і нюанси обліку

Black Friday (24 листопада) - свято шопінгу для покупців, але додаткова робота для бухгалтерів. Аби цей день не став його головним болем, пропонуємо у переддень розпродаж почитати статті, консультації та роз'яснення податківців на цю тему

До «чорної п’ятниці» готові! 10 актуальних статей, листів та консультацій про знижки, їх проведення і нюанси обліку

Чорна п’ятниця (цього року це 24 листопада) – це справжнє свято шопінгу, яке віднедавна стало популярним й в Україні. І це й не дивно, адже надання знижок приваблює клієнтів, утримує старих та зацікавлює нових. Добре продумана стратегія дозволяє збільшити обсяги продажу та зменшити товарні залишки. А для покупців - це шанс купити необхідні речі за суттєво нижчими цінами.  

Та ось для бухгалтерів, що працюють у продавців, які проводять такі розпродажі, починається справжня "спека".

Правильно відобразити наслідки розпродажу в обліку та сплатити податки допоможе ця добірка статей, консультацій та роз'яснень.

***

1. Реалізація товарів зі знижкою

Знижки — усім відомий маркетинговий захід, який застосовує більшість суб'єктів господарювання, аби поліпшити збут своїх товарів. Тому питання документального оформлення та відображення знижок у податковому та бухгалтерському обліку є доволі актуальним. Докладно і на прикладах це питання розглянуто у статті.

 

2. Сезонний розпродаж товарів: облік та оподаткування

Осінь – це ще й пора сезонних розпродажів. Що це за вид розпродажу та до яких податкових наслідків призводить? Як правильно документально оформити такий вид розпродажу та облікувати? Поговоримо у цій статті.

 

3. Готуємось до рекламної акції

Роздача зразків товарів, розіграші призів у вигляді реалізованої продукції, продаж товарів за 1 гривню — ці та подібні акції регулярно використовуються торговельними компаніями в рекламних цілях. Розглянемо загальні юридичні питання безоплатної роздачі рекламних зразків та оподаткування такої операції податком на прибуток і ПДВ.

 

4. Готуємось до рекламної акції-2

У другій частині статті щодо проведення рекламних акцій розглянуті питання оподаткування податком на доходи та військовим збором, а також бухгалтерський облік на прикладах.

 

5. Знижка: маркетингова послуга чи частина ціни товару? 

На сьогодні ми частіше розуміємо лише наслідки знижки у вигляді нижчої від звичайної ціни, проте не завжди розуміємо економічну та правову суть знижки у тому чи іншому вигляді. Доказом того, є спроби ДФС тлумачити знижки і як вартість послуги, і як з(а)ниження митної вартості, і як надання певних преференцій… Докладніше про те, що таке знижка за її природою та яка думка ДФС з цього приводу - читайте у цій статті. 

 

6. Надбавки та знижки у податковій накладній не зазначаються 

Згідно з роз'ясненням ДФС, надбавки та/або знижки, що надаються продавцем у зв’язку з постачанням товарів/послуг покупцю, в окремих рядках податкової накладної не зазначаються, а збільшують або зменшують ціну постачання та базу оподаткування, які вказуються у відповідних графах такої накладної.

 

7. Позиція податківців незмінна: індивідуальні знижки на товари оподатковуються ПДФО 

Якщо знижка має індивідуальний (персональний) характер, то сума такої знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується ПДФО.

 

8. Вартість знижки на абонементи в спортзал для працівників є базою нарахування ЄСВ 

Податківці роз'яснили, що суми знижки, отриманої працівниками підприємства, на вартість придбаних абонементів на відвідування спортивних комплексів та басейну, не віднесені до переліку видів виплат, що не належать до фонду оплати праці. А отже, вартість такої знижки є базою нарахування ЄСВ.

 

9. Турагент на єдиному податку: особливості договірних відносин та визнання доходу 

Турагент інколи продає тур за ціною, нижчою ніж встановлена агентським договором. Чи може ДПІ при перевірці вважати це навмисним заниженням оподатковуваного доходу? Чи виникає оподатковуваний дохід у фізособи, якій агент продає тур? Які наслідки виникають, якщо умовами договору передбачено, що у разі продажу туру за більшою ціною, така сума є коштами турагента за консультаційні послуги?

 

10. Зменшення ціни товару: бухгалтерський та податковий облік 

У 2015 -2017 рр. постачальник поставляв товар покупцю. Оплата товару здійснювалася покупцем після реалізації ним товару. З 2015 р. в покупця залишився неоплачений товар. У квітні 2017 р. сторони підписали Акт зміни(зменшення)залишків товару. Розглянемо, як відобразити цю господарську операцію в бухгалтерському та податковому обліку.

 

 


Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»