• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 січня

Податківці розповіли про граничний строк подання декларації з податку на прибуток підприємств, Нацбанк пропонує встановити перехідний період для використання нових форм касових документів, Держпраці та Мінсоцполітики роз'яснили як враховується індексація для нарахування зарплати на рівні мінімальної, а податківці – як заповнювати звітність за 2017 рік для ФОП, самозайнятих осіб та неприбуткових організацій.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 січня

Тож який тепер граничний строк подання декларації з податку на прибуток?
Відповідно до пп. 49.18 ПКУ, (зі змінами внесеними Законом України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII, який набрав чинності 1 січня 2018 року) ця декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тому всім платникам податку на прибуток (і «квартальникам», і тим, хто подає декларацію наростаючим підсумком раз на рік) слід подати річну декларацію за 2017 рік до 1 березня 2018 року включно, – таке роз'яснення надали податківці з Одеської області.

Сподіваємося, що думка ДФС України з цього питання не буде інакшою. Адже наразі офіційної інформації саме від ДФС немає.

 

Нацбанк пропонує встановити перехідний період для використання нових форм касових документів
Постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148 було викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Постанова №148 набрала чинності з 5 січня 2018 року, і от тепер Нацбанк пропонує надати можливість суб’єктам господарювання протягом 6 місяців привести свою діяльність до вимог нового Положення. Зокрема, це стосується форм:

  • відомостей на виплату готівки,
  • прибуткових касових ордерів,
  • видаткових касових ордерів,
  • журналів реєстрації прибуткових і видаткових касових документів,
  • касових книг,
  • книг обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки,
  • актів про результати інвентаризації наявних коштів.

За пропозицією НБУ, протягом вказаних шести місяців редакційні відмінності форм первинного обліку не мають бути підставою для їх не застосування.

Зверніть увагу: це не кінцеве рішення, а лише проект постанови Правління НБУ, що пропонується для громадського обговорення!

 

Індексація враховується для нарахування зарплати на рівні мінімальної, – роз'яснення від Держпраці та Мінсоцполітики
Минулого року Мінсоцполітики відкликало і визнало таким, що втратив чинність лист від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282 щодо врахування індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної (Це було зроблено іншим листом Міністерства).
Така зміна позиції призвела до обурення бухгалтерів і дискусій серед фахівців. Тому, щоб поставити крапку в цьому питанні, редакція «Дебету-Кредиту» звернулася із запитами до Мінсоцполітики та Держпраці.

Висновок обох органів такий: «Усі інші складові зарплати, що не зазначені в частині другій ст. 3-1 Закону про оплату праці, мають враховуватися до мінімальної зарплати». Тож виходить, що індексація зарплати має враховуватися до виплат для виконання гарантії щодо нарахування зарплати на рівні мінімальної.

Відповідно роботодавцям за 2017 рік не потрібно проводити ніяких перерахунків у нарахованій зарплаті своїм працівникам та сплачених податків при її нарахуванні. 

 

Звітність за 2017 рік: зразки заповнення від податківців
ДФС у Черкаській області підготувала та оприлюднила зразки заповнення податкової звітності за 2017 рік для ФОП, громадян, самозайнятих осіб та неприбуткових організацій. А саме:

  • декларації з ЄП та звіту з ЄСВ для підприємців I, II та III групи єдиного податку;
  • декларації про майновий стан і доходи для громадян та додатку Ф1;
  • декларації про доходи та звіту з ЄСВ для підприємців на загальній системі оподаткування;
  • звітності для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (для бюджетних установ, ОСББ, релігійних організацій, садівничого/городнього кооперативу).

Про це читайте тут.

А про те, як звітувати за 2017 рік підприємцям I групи єдиного податку черкаські податківці розповідають ось тут.

 

Ще більше консультацій від податківців
Що буде за несвоєчасне подання чи неподання звіту про пільги? Штраф у розмірі 170 грн – за кожне неподання або несвоєчасне подання. Його слід сплачувати за кодом бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції». Роз'яснення від ДФС на цю тему читайте тут.
Як члени фермерських господарств мають стати на облік як платники ЄСВ в податкових органах та як сплачувати ЄСВ у 2018 році? – дивіться тут.
Чому виникає неправильна сума SПеревищ? – роз’яснення від ДФС ось тут.

А також: чи є виплата дивідендів контрольованою операцією, як звітувати спрощенцям-сільгоспвиробникам і для яких відокремлених підрозділів підприємств ведення касової книги не є обов'язком

 

Консультують фахівці редакції
Спочатку – про лікарняні та декретні виплати-2018. Як подати заявку у Фонд соцтраху та отримати кошти? Які нюанси оподаткування лікарняних та відображення їх у звітності? Як правильно відобразити у звітності та оподаткувати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами?

Докладно і на прикладах – в аналітичній статті від редакції.

На початку року багато роботодавців збільшують оклади своїх працівників. Як таке підвищення окладів з 1 січня 2018 року впливає на нарахування відпускних та інших виплат за Порядком №100?
Читайте аналітику від фахівців «Дебету-Кредиту».

А про те, як відображати у Звіті з ЄСВ факт укладання цивільно-правового договору та нарахування винагороди за ним, читайте в ось цій нашій консультації.

 

Внесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків
Фактично, Інструкцію привели у відповідність до чинного законодавства. Зокрема:

  • терміни «інвалід» , «дитина – інвалід » замінено на «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю»;
  • внесено зміни до розділу 6 Інструкції щодо посилання на нормативні акти вищої юридичної сили стосовно відшкодування вищезазначених витрат та назв додатків до зазначеного розділу;
  • уточнено види господарських операцій, з яких сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування;
  • у новій редакції викладено назви додатків 6, 7, 8 та 8а;
  • змінено строк пред’явлення документів до примусового виконання з одного року на три місяці.

Про це ми пишемо тут.

 

Новина для платників рентної плати
ДФСУ оприлюднила кілька листів, у яких надала рекомендації щодо справляння у 2018 році рентної плати за:

  • спецвикористання води – тут;
  • користування радіочастотним ресурсом – тут;
  • користування надрами – ось тут.

Крім того, Міністерство фінансів повідомило, що Класифікацію доходів бюджету доповнено новими кодами для рентної плати за користування надрами. З огляду на це, змінилися й рахунки для сплати рентної плати за користування надрами.

 

Три новини для підприємств, на яких працевлаштовані інваліди (або мають бути працевлаштовані)
Якщо ви мали у 2017 році вісім та більше працівників за основним місцем роботи, то не забудьте до 1 лютого зареєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів.

Якщож у вас на підприємстві 20 і більше працівників, то до 1 лютого слід подати звітність про квоти на працевлаштування окремих категорій осіб за 2017 рік.

А якщо ви не знаєте, з якого часу у звіті з ЄСВ доведеться зазначати пільгове нарахування ЄСВ на зарплату працівників-інвалідів вже за ставкою 22%, то ось роз'яснення від податківців. У листі від 17.01.2018 р. № 1431/7/99-99-13-02-01-17 вони повідомили, що обов’язок із відображення таких сум у звіті з ЄСВ настане після приведення Порядку №435 у відповідність до норм Закону про ЄСВ. 

 

Як розраховувати лікарняні та декретні для осіб, які виконують роботи за договором ЦПХ?
Згідно з роз'ясненням Мінсоцполітики, наведеним у листі від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218:

  • розрахунок матеріального забезпечення для таких осіб має здійснюватися після подання звітності з ЄСВ за місяці розрахункового періоду;
  • до заяви-розрахунку до ФСС слід додавати копію таблиці 5 звіту з ЄСВ з інформацією щодо договору ЦПХ, під час дії якого настав страховий випадок.

Лист Міністерства ви знайдете тут, а нашу консультацію читайте ось тут.

У ще одній своїй консультації Мінсоцполітики розповідає про те, коли потрібно скорочувати години роботи у передсвятковий день при неповному робочому часі. На думку фахівців міністерства, якщо працівник працює на умовах неповного робочого тижня і в передсвятковий день тривалість його робочого часу становить 8 годин, цього дня доцільно все ж скоротити тривалість роботи на одну годину.

 

До уваги страхувальників м. Києва!
1 січня 2018 року створено Правобережне відділення Управління Фонду соцстраху. І от тепер з'явилося офіційне повідомлення від ФСС.

За ним страхувальникам Голосіївського, Подільського, Святошинського, Солом’янського, Печерського, Шевченківського та Оболонського районів м. Києва заяви-розрахунки для фінансування лікарняних та декретних:

  • з 01.01.2018 року слід надавати на ім’я в.о. начальника Правобережного відділення Управління виконавчої дирекції ФСС у м. Києві Наріжного О.В.;
  • з 23.01.2018 року будуть прийматися до Правобережного відділення Управління ФСС за адресою: 01601, м. Київ, Спортивна площа, 3.

 

Інші новини
ДФС оновила довідник типів об'єктів оподаткування для подання форми №20-ОПП, Мінфін подав на розгляд Держрегуляторній службі проект змін до ПКУ щодо детінізації РРО, Нацбанк підвищив облікову ставку з 14,5 до 16% річних, а Уряд схвалив два законопроекти у сфері захисту прав інтелектуальної власності.

А ще змінено інструкцію про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків, – ПФУ затвердив відповідну постанову від 13.12.2017 р. №29-1.

 

 

Наостанок – запрошуємо взяти участь в новому відеокурсі «Касові операції: все по-новому» з Тетяною Мойсеєнко
Каса на підприємстві є найбільш уразливою ділянкою для застосування податківцями величезних штрафів. А привід у них є! Адже 5 січня 2018 року зазнав суттєвих змін порядок ведення касових операцій, заповнення касових документів та розрахунку ліміту.

На двох ексклюзивних відеоуроках ми розглянемо усі важливі новації в законодавстві. Приєднуйтесь!

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»