• Посилання скопійовано

Нацбанк спростив процедуру обміну інформацією між банками та Держфінмоніторингом

Зокрема, затверджено нову інструкцію щодо формування файлів інформаційного обміну між Держфінмоніторингом і банками

Нацбанк спростив процедуру обміну інформацією між банками та Держфінмоніторингом

Національний банк України спростив процедуру обміну інформацією між банками та  Центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та банками (Держфінмоніторингом).

Відповідні зміни зазначені у  постанові Правління НБУ від 18 серпня 2016 року №373 “Про затвердження нормативно-правового акта Національного банку України з питань формування файлів інформаційного обміну”.

Зокрема, постановою затверджено нову інструкцію щодо формування файлів інформаційного обміну між Держфінмоніторингом і банками, яка передбачає :

  • спрощення процедури формування 15 значного коду виду фінансової операції, а саме надання можливості банкам здійснювати кодування виду фінансової операції в автоматичному режимі під час формування  файлу-повідомлення; 
  •  встановлення вимог щодо єдиного формату виписок за рахунком клієнта та за рахунком клієнта з використанням платіжної картки.

На думку НБУ, зміни  сприятимуть вивільненню людських ресурсів банків, які зараз використовуються для механічної, ручної роботи по кодуванню операцій. Це дозволить  банкам  направити більше зусиль на підвищення ефективності у застосуванні ризик-орієнтованих підходів при проведенні заходів з внутрішнього фінансового моніторингу.

«Такий крок став можливим завдяки результативній співпраці представникам Міжнародного  валютного фонду, Державної служби фінансового моніторингу України, Міністерства фінансів України та Незалежної асоціації банків України, - зазначив  директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза. – Ми переконані, що подальша співпраця надасть змогу реалізувати Стратегію реформування системи звітності у сфері фінансового моніторингу. Зокрема, внести зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» в частині скорочення кількості ознак обов`язкового фінмоніторингу та підвищення ефективності внутрішнього фінансового моніторингу з застосуванням ризик-орієнтованого підходу".

Постанова набирає чинності через 30 днів з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»