• Посилання скопійовано

Бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов’язань перед нерезидентами

Нацбанк розширив можливості для реструктуризації валютного боргу українських компаній для подальшого збільшення їх статутного капіталу

Бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов’язань перед нерезидентами

З цією метою Нацбанк постановою від 23.08.2016 р. №375 вніс відповідні зміни до чинної постанови НБУ від 07.06.2016 р. № 342 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".

Наразі резиденти можуть здійснювати погашення кредитів та позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами не раніше строку, передбаченого договорами. Достроково погашати їх можна лише у випадках, коли:

  • достроково повернені кошти спрямовуються на докапіталізацію уповноваженого банку-позичальника;
  • проводиться реструктуризація зобов’язань за рахунок запозичень із більш пізнім строком виконання;
  • кредитором є міжнародна фінансова організація;
  • частка такого кредиту або позики надана іноземним експортно-кредитним агентством.

Правління Національного банку вирішило розширити перелік винятків, а саме дозволило скорочувати строки повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в іноземній валюті на користь нерезидента у випадку, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, під час якої вимоги за основною сумою кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента. Це сприятиме скороченню зовнішнього приватного боргу України без відтоку іноземної валюти за межі України і без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.

Водночас Нацбанк вніс й низку інших змін до постанови Правління Національного банку № 342.

По-перше, спрощено порядок купівлі та перерахування коштів в іноземній валюті для оплати лікування фізичних осіб за кордоном. Інформація про ці операції буде включатися до реєстру без подання до Національного банку України відповідних документів. При цьому уповноважений банк зможе купувати для клієнта іноземну валюту на ці цілі на наступний день із дня зарахування коштів в гривнях на купівлю, а у разі наявності власних коштів в іноземній валюті – в день подання клієнтом до банку платіжного доручення.

По-друге, удосконалено контроль за залишками на рахунках клієнтів-резидентів (крім фізичних осіб) при купівлі іноземної валюти. Досі його здійснював Національний банк на дату отримання інформації про цю операцію у відповідному реєстрі. Відтепер його буде покладено на уповноважені банки, які будуть здійснювати цей контроль на дату купівлі іноземної валюти.

Крім того, Правління Національного банку змінило Інструкцію про порядок формування уповноваженими банками реєстрів, затверджену постановою Правління від 07.04.2016 р. №247. В Інструкції враховано скасування вимоги, відповідно до якої для оплати імпорту послуг резиденти мали надавати до Національного банку акт цінової експертизи Держзовнішінформу. Нагадаємо, цю вимогу було скасовано з 19 серпня 2016 року з огляду на те, що вона втратила свою ефективність, як дієвий інструмент боротьби з відтоком капіталу. Таким чином, Національний банк спростив умови для імпорту послуг без послаблення контролю за проведенням зовнішньоекономічних операцій.

Також Правління Національного банку внесло зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою Правління від 17.06.2004 р. № 270. Правління підвищило відповідальність уповноважених банків щодо перевірки та аналізу документів (інформаціїї) під час реєстрації та обслуговування кредитних договорів та договорів позики, які передбачають виконання зобов’язань в іноземній валюті перед нерезидентами, зокрема шляхом виявлення індикаторів ризикової фінансової операції. З цією ж метою розширено перелік підстав для відмови в реєстрації та анулювання реєстрації кредитного договору та договору позики з боку Національного банку.

 Зміни, внесені Постановою №375, набувають чинності з 1 вересня 2016 року. При цьому зміни до постанови Правління №342 будуть діяти до втрати чинності цим документом, тобто до 14 вересня 2016 року включно.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»