• Посилання скопійовано

Нацбанк уточнив порядок перевірок банків з питань дотримання валютного законодавства

Зокрема, розширено перелік підстав для проведення перевірок дотримання банками вимог валютного законодавства

 Нацбанк уточнив порядок перевірок банків з питань дотримання валютного законодавства

Відповідні зміни затверджені постановою НБУ від 07.09.2016 р. №383 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Цією постановою внесені зміни до:

1) Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінансовими установами, національним оператором поштового зв’язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України, затвердженого постановою НБУ від 21.09.2007 р. №338.

Зокрема, згідно зі змінами,  підставою для проведення перевірок може бути інформація про можливі порушення в сфері фінансового моніторингу або інформація про здійснення банком (фінансовою установою) ризикової діяльності.

З метою ширшого застосування сучасних технологій перевірки можуть бути здійснені не лише шляхом перевіряння документів (їх копій) на паперових носіях, але також шляхом отримання доступу до електронних документів, їх копій, отримання копій електронних документів на паперових носіях.

Усі норми, які стосуються перевірок дотримання встановленого порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій, згруповані в окремій главі зазначеного Положення.

 

2) Положення про здійснення уповноваженими банками контролю за проведенням резидентами та нерезидентами, до яких застосовані спеціальні санкції згідно зі статтею 37 Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, валютних операцій через ці банки, затвердженого постановою НБУ від 21.05.2003 р. №198.

Зокрема, уточнена форма подання до банку інформації про скасування спеціальної санкції, що застосована до клієнта банку або його контрагента.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»