• Посилання скопійовано

Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 17%

НБУ прийняв рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17,0% річних. На думку регулятора, монетарні умови наразі достатньо жорсткі, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі

Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 17%

Збереження облікової ставки на рівні 17,0% затверджене Рішенням Правління НБУ від 24.05.2018 р. №287-рш «Про розмір облікової ставки».

Нацбанк повідомив, що у квітні−травні 2018 року інфляція, як і очікувавалося, продовжувала знижуватися.

Так, минулого місяця, за даними Держстату, загальна інфляція уповільнилась – до 13,1% у річному вимірі. Відхилення цього показника від останнього прогнозу НБУ було незначним, спричинене найбільш волатильними компонентами та, ймовірно, буде нівельоване в наступні місяці. За попередніми оцінками НБУ, у травні інфляція суттєво знизиться, відображаючи як статистичні ефекти бази порівняння, так і значне здешевлення продуктів харчування.

Проведення НБУ жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати фундаментальний інфляційний тиск. Про це свідчить показник базової інфляції – він у квітні залишився незмінним на рівні 9,4% у річному вимірі та відповідав прогнозу Національного банку.

Найвідчутніше вплив монетарної політики проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню з кінця січня поточного року. Також спостерігається певне покращення інфляційних очікувань.

Споживча інфляція продовжить поступово знижуватися відповідно до прогнозу Нацбанку, оприлюдненому в Інфляційному звіті за квітень 2018 року. Вона становитиме 8,9% на кінець поточного року і повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року. Цьому і надалі сприятимуть монетарні умови, які на сьогодні вже достатньо жорсткі.

Разом з тим, такий прогноз залишатиметься актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення – подальшого поступу в здійсненні структурних реформ, зокрема в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду.

Ці реформи критичні як для збереження макрофінансової стабільності, так і для забезпечення довгострокового економічного зростання в Україні. Найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. Необхідність такої співпраці останнім часом лише посилилася з огляду на ускладнення доступу країн, що розвиваються, до глобального ринку капіталу. Вартість боргових залучень таких країн зростає на тлі здорожчання долара США, посилення геополітичної напруги та ризиків розгортання торговельних війн.

Правління Національного банку вважає, що за умови реалізації припущень базового сценарію поточні монетарні умови достатньо жорсткі, щоб знизити інфляцію у середньостроковій перспективі. Відповідно, було прийнято рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17,0%.

Водночас, у разі посилення ризиків для зниження інфляції та макрофінансової стабільності, у тому числі через відсутність прогресу у проведенні структурних реформ та доступу до відповідного офіційного фінансування, Національний банк може підвищити облікову ставку до рівня, необхідного для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 12 липня 2018 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»