• Посилання скопійовано

Нацбанк прокоментував рівень інфляції в травні 2018 року

У травні 2018 року споживча інфляція суттєво сповільнилася – до 11,7% у річному вимірі (порівняно з 13,1% у квітні)

Нацбанк прокоментував рівень інфляції в травні 2018 року

У травні 2018 року споживча інфляція суттєво сповільнилася – до 11,7% у річному вимірі (порівняно з 13,1% у квітні). У місячному вимірі індекс цін не змінився (порівняно з підвищенням на 0,8% у квітні). Про це свідчать дані, опубліковані Держслужбою статистики, - повідомляє прес-служба НБУ.

Подальше зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, а її травневий показник виявився дещо нижчим за траєкторію прогнозу Нацбанку, опублікованого в "Інфляційному звіті" за квітень 2018 року. Це відбулося переважно завдяки стрімкому уповільненню зростання цін на продукти харчування. Крім того, не так швидко, як у квітні, зростали адміністративно регульовані ціни через уповільнення зростання цін на тютюнові вироби та помірніше, ніж минулого року, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Так, як і очікувалося, поступово вичерпується дія тимчасових факторів пропозиції, які спричинили перевищення фактичних показників споживчої інфляції у другій половині 2017 року та у перші місяці поточного року. Це відбувається внаслідок як більш сприятливих погодних умов цього року порівняно з весняними заморозками минулого року, так і розширення пропозиції імпортної продукції. Додатковим чинником є проведення Національним банком жорсткої монетарної політики, яка проявилася насамперед через зміцнення обмінного курсу гривні з кінця січня 2018 року.

Водночас, як і в попередні місяці, зберігався тиск на ціни з боку подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидкого відновлення споживчого попиту.

  • Базова інфляція в травні уповільнилася – до 9,3% у річному вимірі. На відміну від попередніх двох місяців річний показник базової інфляції виявився трохи нижчим за прогноз Нацбанку.
    Зокрема, суттєво уповільнилося зростання цін на послуги (до 14,3% р/р), у тому числі завдяки зміцненню ефективного обмінного курсу гривні. Зокрема, таку тенденцію продемонструвала вартість туристично-екскурсійних послуг та послуг пансіонатів в Україні. Також і надалі знижувалися темпи зростання тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій завдяки вичерпанню ефекту високої бази порівняння та послуг таксі внаслідок певного уповільнення зростання цін на паливо. Однак зростання вартості низки інших послуг (закладів персонального догляду, мобільного зв’язку, кабельного телебачення, медичних консультативних та стоматологічних послуг тощо) пришвидшилось, що відображало подальший тиск з боку споживчого попиту та виробничих витрат, у тому числі на оплату праці.
    Зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки і надалі уповільнювалося (до 11,4% р/р). Це відбулося завдяки меншому зростанню цін на сировину, у тому числі через розширення пропозиції імпортної продукції та зміцнення гривні до валют країн – торговельних партнерів. Зокрема, тривало уповільнення зростання цін на вироби з м’яса та молочні продукти. Водночас, темпи зростання цін на одяг та взуття (2,4% р/р) помірно прискорилися, а на інші непродовольчі товари (5,0% р/р) – залишилися на рівні попереднього місяця, відображаючи зростання споживчого попиту.
  • Темпи зростання цін на сирі продукти харчування в травні суттєво уповільнилися (до 14,5% р/р) та виявилися нижчими за прогноз Національного банку. Так, відчутно знизилися темпи зростання цін на овочі та фрукти (відповідно до 2,4% р/р та 15,7% р/р). Зокрема, цін на овочі борщового набору та овочі, вирощені з їхнього насіння, такі як огірки, помідори, баклажани внаслідок розширення їх пропозиції. Завдяки значній пропозиції та падінню світових цін також знижувалися ціни на фрукти, насамперед банани та цитрусові.
    Зниження світових цін на м'ясо сприяло уповільненню зростання цін на ці продукти в Україні. Темпи зростання цін на молоко також дещо знизилися на тлі відповідної динаміки закупівельних цін на сире молоко та уповільненню темпів зростання фізичних обсягів експорту молочної продукції. Водночас, прискорилося зростання цін на яйця в умовах високого зовнішнього попиту.
  • Зростання адміністративно регульованих цін уповільнилося (до 13,3% р/р), та практично відповідало прогнозу Національного банку. Не так швидко, як у квітні, зростали ціни на тютюнові вироби. Крім того, через помірніше, ніж минулого року, підвищення тарифів уповільнилося зростання цін на житлово-комунальні послуги. Це переважило подальше прискорення зростання вартості залізничних та авіаційних перевезень, а також проїзду у міському транспорті.
  • Зростання цін на паливо уповільнилося (до 16,5% р/р) завдяки зміцненню обмінного курсу гривні до валют країн-партнерів, зокрема євро (акцизний податок у вартості палива розраховуються у євро). Однак вони виявилися вищим за прогноз через більш стрімке зростання світових цін на нафту, ніж передбачалося.

З огляду на поступове вичерпання тимчасових факторів пропозиції, що діяли в минулому, та достатньо жорсткі монетарні умови Нацбанк очікує на подальше поступове зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року.

***

Читайте також: Індекс інфляції за травень — 100,0% 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»