• Посилання скопійовано

Оновлено вимоги до банків для виплати зарплати бюджетникам

Урядом встановлено вичерпний перелік вимог до відбору уповноважених банків, через які має здійснюватись виплата зарплати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги

Оновлено вимоги до банків для виплати зарплати бюджетникам

Нові вимоги передбачені постановою КМУ від 20 січня 2016 р. №37 «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги».

До переліку вимог для визначення уповноважених банків додано наступне:

- частка активів яких становить не менш як 1 % активів банківської системи;

- які на час проведення конкурсу провадять діяльність на банківському ринку не менше трьох років;

- які володіють облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менш як 20% регулятивного капіталу банку;

- до яких протягом трьох останніх місяців на момент подання документів Національним банком не застосовувались заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій у зв’язку з виявленням фактів здійснення операцій з підвищеним ризиком та віднесення банку до категорії проблемного або неплатоспроможного;

- які протягом трьох останніх місяців на момент подання документів дотримуються економічних нормативів, установлених Національним банком;

- які є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, крім випадків, передбачених законом, та не мають фінансової заборгованості перед цим Фондом щодо сплати зборів, штрафів, пені;

- у яких відсутня заборгованість із сплати податків і зборів;

- щодо яких, або до власників істотної участі в яких, або до пов’язаних осіб яких не було застосовано Україною, іноземними державами — членами Організації економічного співробітництва та розвитку чи Євросоюзом санкцій протягом останніх дванадцяти місяців на момент подання документів;

- у яких кількість емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент, становить не менш як 10% загальної кількості емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток). Ця вимога набирає чинності з 1 січня 2017 р.

Банки, в яких держава володіє часткою понад 75%, є уповноваженими банками на постійній основі.

Банки повинні у тримісячний строк забезпечити виконання зазначених вимог, а відповідні міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади матимуть один місяць для переходу на обслуговування до уповноважених банків, що відповідатимуть новим вимогам.

З метою розширення можливості вільного вибору громадян обслуговуючого банку постановою пропонується міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади укласти договори не менш ніж з трьома уповноваженими банками. 

Крім того, Уряд рекомендує керівникам суб’єктів господарювання державного сектору економіки обслуговуватись у банках, які відповідають встановленим вимогам.

Банки, які до дати набрання чинності цією постановою стали переможцями конкурсу з визначення уповноважених банків, через які повинна здійснюватися виплата зарплати працівникам бюджетних установ, і у тримісячний строк не забезпечили виконання вимог постанови КМУ від 22 квітня 2005 р. №318, припиняють виконання функцій уповноваженого банку на підставі рішення постійно діючої конкурсної комісії.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»