• Посилання скопійовано

Нацбанк просить банки провести ідентифікацію клієнтів і не вимагає блокування карток фізосіб

Вчора в ЗМІ поширювалася інформація про те, що банки блокують картки фізосіб через підозрілі доходи. Проте Нацбанк заперечує цю інформацію

Нацбанк просить банки провести ідентифікацію клієнтів і не вимагає блокування карток фізосіб

На своїй сторінці у Facebook регулятор повідомляє, що "Національний банк просить банки провести саме ідентифікацію клієнтів та не вимагає блокування карток фізичних осіб".

Фахівці НБУ погоджуюються, що останнім часом громадяни почали отримувати листи від банків стосовно проходження ідентифікації. Наприклад, банки просили протягом певного часу звернутися з паспортом (або іншим документом, що посвідчує особу) до відділення банку для проведення додаткового уточнення інформації щодо ідентифікації.

Ще восени 2014 року був прийнятий Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Він вимагає від банків регулярної ідентифікації клієнтів. "Це міжнародна практика – банки мають знати своїх клієнтів, як фізичних, так і юридичних осіб. В першу чергу, це допомагає у боротьбі зі схемними операціями та відмиванням коштів."

У липні 2015 року у відповідності до вимог закону Національний банк оновив Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Ним встановлена вимога до банків привести ідентифікацію своїх клієнтів до кінця 2015 року.

"Ми розуміємо, що проходження ідентифікації вимагає від громадян України витрати певного часу. Проте це значний крок на шляху боротьби з шахрайством та відмиванням коштів. Будь ласка, поставтесь з порозумінням до цього процесу", - йдеться у повідомленні.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»