• Посилання скопійовано

В НБУ заявили, що проведуть валютну лібералізацію поетапно і без конкретних термінів

Національний банк України має намір проводити валютну лібералізацію поетапно, в певному порядку і в залежності від виконання певних умов без прив’язки до конкретних термінів

В НБУ заявили, що проведуть валютну лібералізацію поетапно і без конкретних термінів

Про це повідомляється на сторінці НБУ в соцмережі Facebook з посиланням на підсумки зустрічі керівництва НБУ з експертами робочої групи щодо лібералізації валютного регулювання.

НБУ нагадав, що робоча група за участю експертів створена в серпні 2015 для розробки концепції масштабної лібералізації. Учасники групи вже провели аналіз нормативної бази та працюють над цільовою моделлю валютного регулювання на основі досвіду інших країн.

В ході зустрічі з експертами за участю виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, виконавчого директора CASE Україна Дмитра Боярчука і проектного менеджера громадської організації EasyBusiness Артема Рафаеляна, які входять до робочої групи, НБУ ознайомився з їх останніми напрацюваннями.

Також повідомляється, що робоча група продовжить працювати над концепцією лібералізації валютного регулювання, і наступним кроком стане побудова дорожньої карти для втілення цільової моделі і розробка принципово нової нормативної бази. Всі результати робочої групи будуть проходити публічне обговорення.

Нагадаємо, Національний банк в 2016 році планує поступове скасування введених в 2014-2015 роках валютних обмежень відповідно до темпів реалізації попередніх умов, передбачених в узгодженій з Міжнародним валютним фондом “дорожній карті”.

З 5 березня регулятор підвищив ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати до 500 тисяч гривень в гривні і до еквівалента 50 тисяч гривень у валюті на одного клієнта на добу, а також ліміт покупки готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тисяч гривень в день.

При цьому НБУ на три місяці продовжив основні валютні обмеження для бізнесу, включаючи обов’язковий продаж 75% валютної виручки та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, а також заборону дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам, заборону повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам, зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти понад еквівалента 50 тисяч доларів США.

Докладніше про це тут >>>

Джерело: УНІАН

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»