• Посилання скопійовано

Відсьогодні банки можуть змінювати валютні курси протягом дня

Також регулятор дозволив банкам встановлювати різні курси в підрозділах фінустанови за різними адресами, щоб банки могли краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку

Відсьогодні банки можуть змінювати валютні курси протягом дня

Українські банки можуть змінювати курси купівлі/продажу іноземної валюти, а також встановлювати різні курси у своїх підрозділах за різними адресами відсьогодні, 15 червня.

Відповідна постанова Нацбанку від 08.06.2016 р. №341, раніше оприлюднена на сайті регулятора, набуває чинності сьогодні, 15 червня.

«Банк, фінансова установа має права змінювати значення курсу купівлі і продажу впродовж операційного (робочого) дня з обов'язковим оформленням кожного зміненого значення відповідним наказом (розпорядженням), у якому вказується час (година, хвилина) зміни курсів», - йдеться в документі.

Згідно з постановою, також регулятор дозволив банкам встановлювати різні курси в підрозділах фінустанови за різними адресами, аби банки могли краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку.

Крім того, НБУ дозволив при здійсненні готівкових операцій з конвертації однієї іноземної валюти в іншу використовувати власний комерційний курс банку, а не офіційний курс НБУ.

Крім того, регулятор розширив перелік валют, які банки і фінустанови зможуть конвертувати, і тепер можлива конвертація готівкової валюти не тільки першої, а й другої групи класифікатора НБУ.

Цією ж постановою Нацбанк спростив документообіг по валютообмінних операціях, дозволивши проводити копіювання паспортних даних клієнтів і їх зберігання в документах дня тільки при сумі покупки понад еквівалент 150 тис. грн, щоб знизити витрати банків і фінустанов на проведення валютообмінних операцій і прискорити їх проведення для клієнтів.

Як прокоментувала УНІАН виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, цей комплекс заходів допоможе банкам конкурувати з «чорним ринком», який весь цей час був більш гнучким до постійно мінливої ситуації на ринку.

За її словами, асоціація також звернулася до регулятора з проханням заборонити продаж готівкової валюти небанківськими валютообмінними пунктами або, принаймні, встановити до них такі ж вимоги з безпеки і документообігу, які діють для банків. Також, як зазначила Коробкова, для детінізації валютного ринку банкіри очікують позитивних новин від Верховної Ради України у вигляді скасування 2% пенсійного збору при продажу валюти.

 

Строк депонування банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти

Нагадаємо, що Постановою НБУ від 25.05.2016 р. №332 було внесено зміни до пп. 12 п. 6 Постанови № 140. Зокрема, скорочено строк депонування уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів до одного дня (банки отримали право придбати валюту на наступний день після отримання коштів від клієнтів, а не чекати четвертого операційного дня, як це було до цього).

Таке скорочення діяло з 01.06.2016 до 08.06.2016 року. Докладніше >>

У зв'язку  з прийняттям Постанови №342 цей строк залишився без змін. Тож і далі  перерахування коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнта відбувається не раніше наступного операційного дня з дня зарахування гривень на цей рахунок (пп. 11 п. 6 Постанови № 342).

Читайте також: Нацбанк суттєво пом'якшив валютні обмеження

Джерело: УНІАН

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»