• Посилання скопійовано

Нацбанк спростив порядок відкриття банками рахунків госпсуб'єктам

Сьогодні, 16 червня, набрала чинності постанова НБУ, якою, зокрема, зменшено кількість документів, потрібних для відкриття рахунку

Нацбанк спростив порядок відкриття банками рахунків госпсуб'єктам

У зв’язку зі змінами у законодавстві України Правління НБУ 14 червня 2016 року прийняло постанову №346 “Про затвердження  змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах” (далі – Постанова №346).

Постановою №346:

- приведено норми Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою правління НБУ від  12.11.2003 р. №492 у відповідність до нових вимог законодавства України;

- скасовано вимоги щодо подання до банку під час відкриття рахунків:

  •  юридичними особами, які зареєстровані після 1 січня 2016 року – копії установчих документів;
  • партіями/місцевими організаціями партії – копії свідоцтва про їх реєстрацію.

- визначено порядок відкриття ліквідатором поточного рахунку на ім’я фізичної особи-банкрута;

- надано право фізичній особі під час отримання адміністративних послуг використовувати свої ідентифікаційні дані, які одержані обслуговуючим банком при здійсненні його ідентифікації та верифікації.

Таким чином Національний банк України забезпечив виконання вимог законодавства України щодо спрощення ведення бізнесу.

Постанова №346 набирає чинності з 16 червня 2016 року.

 

Від редакції: Також постановою №346  додано новий абзац у п. 6.7  гл.6 Інструкції № 492.

 Згідно з ним юрособа для відкриття поточних рахунків фізичним особам (для виплати заробітної плати, дивідендів, стипендій, пенсій, соціальної допомоги, повернення надлишково сплачених сум тощо) може подавати до банку необхідні документи в електронній формі засобами програмно-технічного комплексу «клієнт-банк», «клієнт-Інтернет-банк». Але такий спосіб подання документів має бути передбачено договором банківського рахунку. 

 

При цьому такі документи мають містити електронний цифровий підпис. 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»