• Посилання скопійовано

Поповнення "електронних гаманців": банки посилять контроль за комерційними агентами

Нацбанк вимагає у банків посилити контроль за діяльністю комерційних агентів в частині надання ними послуг з переказу коштів на поповнення "електронних гаманців" "Яндекс. Деньги", Webmoney, PerfectMoney

Поповнення "електронних гаманців": банки посилять контроль за комерційними агентами

Про це йдеться у листі Нацбанку від 07.09.2016 р. №57-0002/75124, направленому банкам України у зв'язку зі зверненням до регулятора правоохоронних органів. 

У листі НБУ нагадує, що комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

Статтею 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" передбачено право банків надавати своїм клієнтам (крім банків) фінансові послуги, у тому числі шляхом укладення агентських договорів з юрособами (комерційними агентами), які відповідають встановленим Нацбанком вимогам. Перелік фінансових послуг, що банк має право надавати своїм клієнтам шляхом укладення агентських договорів, встановлюється Національним банком.

Право комерційних агентів банків здійснювати операції з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу за допомогою платіжних пристроїв та через пункти приймання готівки визначено постановою НБУ від 12.02.2013 р. №42.

При цьому приймання готівки від клієнтів для подальшого переказу безготівкових коштів для поповнення "електронних гаманців" за своєю економічною суттю є операцією, яку здійснює агент з поповнення, а саме - надання засобів поповнення електронними грошима електронних пристроїв.

Статтею 15 Закону про платіжні системи та Положенням №481 встановлено правові вимоги щодо випуску та використання електронних грошей. Згідно з цими вимогами випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк. Ці електронні гроші можуть бути номіновані лише в гривні.

Суб'єкти, які здійснюють операції з електронними грошима, зокрема банк-емітент електронних грошей, оператор, комерційні агенти, торговці та користувачі, зобов'язані здійснювати операції з електронними грошима відповідно до вимог Положення №481, інших нормативно-правових актів Національного банку, умов укладених договорів та правил використання електронних грошей, узгоджених з Нацбанком.

Також статтею 9 Закону про платіжні системи визначено, що платіжні організації платіжних систем, учасники/члени платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

До Національного банку не зверталися банки України щодо узгодження правил використання електронних грошей "Яндекс. Деньги", Webmoney, PerfectMoney тощо, а також установи для узгодження умов та порядку діяльності систем "Яндекс. Деньги", Webmoney, PerfectMoney.

Перелік банків, які мають право здійснювати випуск електронних грошей>>

Нацбанк наголошує, що за порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима посадові особи юрособи-госпсуб'єкта несуть відповідальність згідно зі ст. 163-14 КУпАП. Окрім того, статтею 200 ККУ передбачено кримінальну відповідальність за неправомірний випуск або використання електронних грошей.

Читайте також: Нацбанк посилив захист прав власників платіжних карток

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»