• Посилання скопійовано

Коли заборгованість для банку вважатиметься безнадійною

ДФСУ розглянула питання щодо заборгованості банків за фінансовим кредитом, за яким прострочення погашення суми боргу (його частини) становить понад 360 днів

Коли заборгованість для банку вважатиметься безнадійною

Податківці у листі від 08.02.2017 р. № 2440/6/99-99-15-02-02-15 зазначили, що можливість віднесення до безнадійної заборгованості суми боргу за фінансовим кредитом, за яким прострочення погашення суми боргу (його частини) становить понад 360 днів, надано виключно банкам.

При цьому банки можуть визнать таку заборгованість безнадійною як за основною сумою боргу, так і за нарахованими доходами незалежно від того, чи відповідає заборгованість критеріям, визначеним у підпунктах «а» – «з» пп. 14.1.11 ПКУ, за умови, що боржники за фінансовим кредитом:

  • не є пов'язаними з кредитором;
  • не перебувають з кредитором у трудових відносинах;
  • не перебували з кредитором у трудових відносинах.

Крім того, період між датою звільнення таких осіб та датою прощення їхньої заборгованості не повинен перевищувати три роки.

Така заборгованість визнається безнадійною лише в частині сум боргу понад 360 днів. Наприклад, якщо заборгованість за основною сумою боргу по кредитному договору прострочено понад 360 днів, а за сумою нарахованих доходів банку по цьому кредитному договору така заборгованість (прострочена понад 360 днів) відсутня, то безнадійною для цілей оподаткування визнається лише заборгованість за основним боргом.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»