• Посилання скопійовано

Верховна Рада спростила капіталізацію та реорганізацію банків

23 березня прийнято Закон «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків»

 Верховна Рада спростила капіталізацію та реорганізацію банків

Законопроект № 6010 "Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків" був схвалений 23 березня в другому читанні та в цілому 253 народними депутатами.

Закон спрямований на забезпечення стабільності банківської системи шляхом оптимізації процедур реорганізації та капіталізації банків.

Законодавчим актом, зокрема:

1) Визначено особливості проведення процедури реорганізації банку шляхом приєднання. Згідно з ними, «банк або банки (далі разом або окремо - Банк що приєднується) мають право здійснити реорганізацію шляхом приєднання до іншого банку (далі - Банк-правонаступник, а разом Банк що приєднується та Банк-правонаступник - Банки-учасники) за спрощеною процедурою, визначеною цим Законом та нормативно-правовими актами Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Банки-учасники зобов’язані подати до Національного банку України проект плану реорганізації шляхом приєднання (далі - проект Плану реорганізації), затверджений наглядовими радами кожного Банку-учасника».

2) Встановлено, що Нацбанк надає попередній висновок про погодження проекту Плану реорганізації або відмовляє у наданні попереднього висновку про погодження проекту Плану реорганізації протягом 10 робочих днів з дня отримання проекту Плану реорганізації та повного пакета документів, визначених Національним банком.

3) Тимчасово, до 1 серпня 2020 року, зменшено строки розгляду документів та оптимізовано процедури капіталізації та реорганізації банків шляхом приєднання для забезпечення послідовних та узгоджених дій з боку регулюючих органів.

4) Врегульовано питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юрособи та розв’язано проблему забезпечення безперервності обслуговування клієнтів банку, що приєднується, протягом проведення усієї процедури реорганізації.

Положення цього Закону про капіталізацію банків за спрощеною процедурою застосовуються також до банків, які прийняли рішення про збільшення статутного капіталу до дня набрання чинності цим Законом, за умови що рада такого банку після набуття чинності цим Законом ухвалить рішення про застосування цього Закону до збільшення капіталу банку. За відповідне рішення мають проголосувати усі члени ради банку, які беруть участь у засіданні з цього питання.

5) Встановлено, що у спрощених процедурах, визначених цим Законом, не можуть брати участь банки, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) на підставі Закону України «Про санкції», а також банки, власниками прямої та/або опосередкованої істотної участі в яких є особи, до яких застосовано такі санкції.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

 

Коментар Нацбанку щодо прийняття закону

Націольний банк вітає таке рішення Верховної Ради про спрощення капіталізації та реорганізації банків. 

За даними НБУ, станом на сьогодні 37 банків мають статутний капітал, який до 11 липня 2017 року необхідно буде збільшити як мінімум до 200 млн грн. Саме на такі банки насамперед націлений законопроект, хоча скористатися ним зможуть абсолютно всі банківські установи.

"Нацанк прагне надати малим та середнім банкам цивілізований інструмент для консолідації та, таким чином, виконання вимог центрального банку з докапіталізації", - йдеться у повідомленні.

Наразі вимоги закону зі збільшення розміру статутного капіталу банку виконуються за рахунок додаткових внесків акціонерів банків. Проте з прийняттям законопроекту № 6010, на думку регулятора, відкриється можливість консолідувати банківський сектор шляхом приєднання банків. Проте зважаючи на те, що чинна процедура приєднання банків наразі занадто складна та тривала, НБУ активно виступав за  її спрощення та оптимізацію.

Прийнятий закон надасть можливість здійснити реорганізацію банків за скороченою процедурою, строк якої буде значно зменшено - з півтора року до трьох-чотирьох місяців. Таке зменшення строків процедур капіталізації та реорганізації стане можливим завдяки суттєвому пришвидшенню строків регуляторних та корпоративних погоджень, а також зменшення кількості документів, необхідних для отримання погоджень регуляторів - НБУ, АМКУ, ДФС, НКЦФБР.

Крім того, прийнятий законопроект №6010 запроваджує нову можливість для банків: відкликання банківської ліцензії без ліквідації юридичної особи. Таким чином, банки зможуть залишити банківський ринок за їх бажанням та продовжити діяльність юридичної особи, у тому числі, у фінансовому (небанківському) секторі. При цьому, для відкликання банківської ліцензії без ліквідації банку, банк, безумно, повинен попередньо виконати свої зобов’язання перед вкладниками та іншими кредиторами.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»