• Посилання скопійовано

Як підтвердити банкам факт повідомлення платників ПДФО про прощення (анулювання) їм боргу — роз'яснення НБУ

Національний банк роз'яснив, як документально підтверджується факт повідомлення платників ПДФО про прощення (анулювання) їм боргу

 Як підтвердити банкам факт повідомлення платників ПДФО про прощення (анулювання) їм боргу — роз'яснення НБУ

Нацбанк у своєму листі від 22.05.2018 р. №60-0006/28124 зазначає, що на виконання вимог податкового законодавства для забезпечення адміністрування ПДФО та військового збору кредитор повідомляє фізособу — боржника та контролюючий орган про суми прощеного (анульованого) боргу в розрізі його складових.

У формі №1ДФ відображаються суми боргу, прощеного (анульованого) банком за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, з ознаками:

- «126» — у частині оподатковуваного доходу у вигляді основної суми боргу (кредиту), у разі якщо його розмір перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (пп. «д»пп. 164.2.17 ПКУ);

- «127» — у частині, що не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а саме:

  • основна сума боргу (кредиту), яка не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, та/або сума процентів, комісії, штрафних санкцій/пені (пп.165.1.55 ПКУ);
  • сума у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, не погашеним до 1 січня 2014 р., визначена за офіційним курсом НБУ на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом НБУ станом на 1 січня 2014 р., а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами (п. 8 пп. 1 розділу XX ПКУ).

Відповідно до ПКУ (п. 18.2, пп. 16.1.5, абз. 16 п. 73.3, п. 85.2) банки — податкові агенти мають надавати контролюючим органам інформацію щодо прощених ними сум боргу фізособам, які відображені у формі №1ДФ, зокрема із зазначенням:

  • факту прощення боргу за самостійним рішенням банку;
  • складових частин такого боргу із сумами;
  • відомостей про повідомлення боржника про прощення боргу, включаючи спосіб повідомлення та реквізити відповідного документа (рекомендованого листа з повідомленням про вручення, відповідного договору, повідомлення під підпис).

Указана інформація може надаватися банком — податковим агентом як на письмовий запит, наданий контролюючим органом у порядку, визначеному п. 73.3 ПКУ, так і добровільно (наприклад, у вигляді супровідного листа до ф. №1ДФ).

Питання щодо надання контролюючим органам інформації та її документального підтвердження щодо виконання банком вимог податкового законодавства може бути вирішене шляхом отримання відповідного письмового дозволу клієнта або включення такого дозволу до договору про надання банківських послуг, укладеного з клієнтом.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»