• Посилання скопійовано

Нацбанк не обмінює зношену чи пошкоджену інвалюту

Нацбанк відповідно до чинного законодавства здійснює обмін зношених і пошкоджених банкнот тільки національної валюти України

Нацбанк не обмінює зношену чи пошкоджену інвалюту

Останнім часом до Нацбанку надходять численні запити та скарги від громадян на відмову працівників банків в обміні пошкоджених або зношених валютних банкнот.        

У зв'язку з цим, Нацбанк у листі від 12.05.2016 р. № 50-0004/40481 повідомляє, що відповідно до Інструкції №502 касири банків, фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку і пунктів обміну валюти зобов'язані приймати платіжні банкноти іноземної валюти з незначними ознаками зношення, а саме:        

  • з потертостями та із загальними забрудненнями (уключаючи забруднення, що спричиняють локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);        
  • з невеликими масними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20 %;        
  • надірвані і заклеєні в будь-який спосіб, якщо кожний із надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності;        
  • з проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.        

Згідно з Інструкцією №174 , у касах банків, фінансових установ, крім національного оператора поштового зв'язку, приймаються на інкасо:        

а) банкноти іноземних держав, які мають значні пошкодження та/або значні ознаки зношення чи є сумнів щодо їх платіжності, у тому числі:        

  • розірвані на шматки та склеєні;        
  • ті, що не зберегли деяких ознак платіжності (є зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, що заважають визначенню ознак платіжності банкнот, тощо);        
  • із зміненим первісним кольором;        
  • обпалені або пропалені;        
  • залиті повністю або значною мірою фарбою, чорнилом, жиром тощо;        
  • мають явні друкарські недоліки;        

б) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної центральним банком - емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).        

Прийняті на інкасо банкноти надсилаються до іноземного банку-кореспондента, з яким банк має відповідну угоду, для здійснення обміну на нові банкноти. Комісійну винагороду за здійснення таких операцій банки стягують згідно із встановленими ними тарифами. Банки самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду затакі послуги.        

У разі сумніву щодо справжності банкнот іноземної валюти банки мають вилучити їх та надіслати для проведення досліджень до Нацбанку.        

Банкноти іноземної валюти, які за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження повертаються пред'явнику.        

Таким чином, Нацбанк відповідно до чинного законодавства України здійснює обмін зношених та пошкоджених банкнот тільки національної валюти України. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»