• Посилання скопійовано

У чому підступ з дозволом міняти валюту на 150 000 гривень

Нацбанк не скасовував обмеження з продажу доларів в одні руки на суму не більше 12 тис. грн

У чому підступ з дозволом міняти валюту на 150 000 гривень

Тому постанова НБУ про збільшення суми валютообмінних операцій фізособами в касах банків до 150 тисяч гривень без надання паспорта не означає, що можна купувати валюту на цю суму одній особі.

Про це розповів начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський. Це підтвердив згодом і Нацбанк. Докладніше >>

 

Що саме НБУ дозволив українцям, скасувавши “паспортне” правило

Обмеження з продажу в одні руки доларів на 12 тис. грн зберігається, поки не скасовано документ НБУ, яким це обмеження запроваджено. Але здавати валюту на суму до 150 тис. грн без пред’явлення документа, що посвідчує особу, справді тепер можливо.

“Зняття обмежень з пред’явлення документів на продаж валюти, безумовно, приверне більше клієнтів і збільшить обсяги купівлі банками валюти у клієнтів – але тільки після того, як курс готівкового долара (об’єктивний курс, який існує без прив’язки до обмежень Національного банку) зрівняється або стане нижче, ніж курс на міжбанківському валютному ринку України. Тобто в той момент, коли банки зможуть купувати валюту за вигідним їм курсом”, – додав Верхградський.

За його словами, поки що банкам невигідно купувати валюту в населення за курсом 25 грн/$, тому що це значно вище, ніж міжбанківський курс в Україні, який в середу закріпився на позначці 24,8 грн/$.

“На даний момент “сірий” ринок пропонує курс, який об’єктивно вище того курсу, який можуть дозволити собі банки”, – зазначив банкір. Наприклад, в останні пару місяців курс на готівковому валютному ринку був навіть нижче, ніж на міжбанку. За таких умов банки охоче виставляли ринкові котирування.

“Але ті обмеження, що фізособа зобов’язана була приносити паспорт і повністю проходити ідентифікацію, це, безумовно, знижувало обсяги покупки. На даний момент ці обмеження в істотному ступені зняті. Тому, починаючи з моменту, коли курс знову буде вигідним, банки, безумовно, складуть величезну конкуренцію “сірому” ринку, тому що це сервіс, надійність і впевненість в якості послуги”, – переконаний експерт.

Джерело: UBR

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»