• Посилання скопійовано

Індексація при підвищенні посадового окладу: визначаємо базовий місяць

Мінсоцполітики розповіло про нюанси індексації грошових доходів

Індексація при підвищенні посадового окладу: визначаємо базовий місяць

Мінсоцполітики у листі від 20.11.2015 р. №308/10/136-15 нагадує, що у разі підвищення розмірів мінімальної зарплати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення.

Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення. З наступного місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

Якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено тут >>>.

Місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів, зокрема, за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим, якщо не відбувається підвищення окладу (тарифної ставки).

Наприклад, якщо у вересні 2015 року у працівників відбулося підвищення посадового окладу, то вересень 2015 року вважається базовим. Порівняння суми підвищення заробітної плати із сумою індексації для визначення фіксованої суми індексації мало здійснюватись в умовах місяця, у якому відбулося таке підвищення. Тобто береться посадовий оклад у вересні до підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу, у тому числі розмір надбавок, доплат та премії та посадовий оклад після підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу.

Якщо працівник у місяці підвищення посадового окладу увесь цей місяць перебував у відпустці чи на лікарняному і фактично не отримував премію, то сума підвищення його заробітної плати визначається без її урахування.

Індекси інфляції за відповідні періоди можна переглянути тут >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»