• Посилання скопійовано

При отриманні компенсації мобілізованих слід здійснити перерахунок понижуючого коефіцієнта за попередні періоди

До 31.12.2015 р. при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розмір ЄСВ застосовується з понижуючим коефіцієнтом

При отриманні компенсації мобілізованих слід здійснити перерахунок понижуючого коефіцієнта за попередні періоди

Згідно з п. 9 прим. 5 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) по 31 грудня 2015 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розмір єдиного внеску, встановлений частиною п’ятою та абзацом другим частини шостої ст. 8 Закону №2464 для платників єдиного внеску, визначених в абзацах другому, третьому, четвертому та сьомому п. 1 частини першої ст. 4 Закону №2464, застосовується з понижуючим коефіцієнтом за умови виконання одночасно усіх встановлених цим пунктом умов.

При цьому для розрахунку понижуючого коефіцієнту береться, зокрема, показник «База нарахування у звітному місяці», який розраховується як сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, на яку нараховується єдиний внесок у звітному місяці 2015 року/кількість застрахованих осіб платника у звітному місяці 2015 року, яким нараховані виплати.

Оскільки сума середнього заробітку, нарахованого (виплаченого) працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, є базою нарахування єдиного внеску, то вона враховується при обчисленні показника «База нарахування у звітному місяці».

Водночас ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю передбачено, що за працівниками, зокрема, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Частиною сьомою ст. 7 Закону №2464 встановлено, що виплати, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не є базою нарахування та утримання єдиного внеску.

При отриманні роботодавцем компенсації з бюджету в межах середнього заробітку за попередній звітний період, у якому розмір єдиного внеску застосовувався з понижуючим коефіцієнтом, значення показника «База нарахування звітного періоду» зменшується на суму компенсації. Відтак такий роботодавець повинен здійснити перерахунок понижуючого коефіцієнту за відповідний звітний період з урахуванням норм п. 9 прим. 5 розд. VIII Закону №2464.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»