• Посилання скопійовано

В Україні хочуть збільшити мінімальну зарплату

Депутат запропонував парламенту підвищити у 2016 році мінімальну заробітну плату до 2591 гривень, погодинну - до 15,42 грн

В Україні хочуть збільшити мінімальну зарплату

З такою ініціативою виступив народний депутат Валерій Писаренко, який 20 січня зареєстрував у ВР законопроект №3785 “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо приведення його норм до вимог Конституції України”, текст якого є у розпорядженні “ЗіБ”.

Також депутат пропонує збільшити і розміри прожиткового мінімуму, зокрема, такий мінімум на одну особу він визначає у сумі 2487 грн (зараз - 1330 грн, планується збільшити до 1496 грн з 1 грудня 2016 р.), а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років – 2401 грн,
  • дітей віком від 6 до 18 років – 2930 грн,
  • працездатних осіб – 2591 грн,
  • осіб, які втратили працездатність, – 2052 гривні.

Прожитковий мінімум відповідно до проекту В.Писаренка також підлягає індексації, що в Законі про державний бюджет на 2016 рік не передбачено.

Вищевказані суми депутат пояснює офіційною інформацією Мінсоцполітики, яке визначило фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах листопада 2015 р. Розміри прожиткового мінімуму депутат визначив на основі цих даних.

Окрім того, депутат пропонує виключити із Закону про держбюджет-2016 низку положень стосовно:

- розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, який у 2016 р. не може бути більше 75% рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї.

- заходів з модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів;

- "ручного" управління Кабміну стосовно виплат, передбачених законами України пільг та компенсацій певним категоріям населення. Так, депутат пропонує виключити із Закону про держбюджет-2016 норму наступного змісту: "Установити, що норми і положення низки законів застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України".

Слід відзначити, що вищезазначена норма стосується також і Закону про судоустрій та статус суддів. Саме з цього приводу завтра, 22 січня, збирається засідання пленуму Верховного Суду України. Судді вирішать чи варто звертатись до колег з Конституційного Суду України для вирішення цього питання.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»