• Посилання скопійовано

Нюанси оплати лікарняних у разі ліквідації або реорганізації підприємства

Хто буде оплачувати матеріальне забезпечення за листками непрацездатності працівникам, у яких страховий випадок настав до реорганізації або ліквідації таких підприємств, установ чи організацій? Роз'яснює Фонд з ТВП

Нюанси оплати лікарняних у разі ліквідації або реорганізації підприємства

Київське відділення ФСС з ТВП нагадує, що відповідно до  ст. 30 Закону №1105 матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору, призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом).

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам їх правонаступником, а в разі відсутності правонаступника – робочим органом Фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника.

Водночас Фонд наголошує: якщо підприємство перебуває у стані припинення, про що свідчать дані Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, то ліквідатор зобов’язаний звернутися за фінансуванням до робочого органу Фонду соціального страхування для отримання матеріального забезпечення за страховими випадками, які настали у застрахованих осіб.

Звертаємо увагу на те, що згідно зі ст. 34 Закону №1105 накладення арешту державними виконавцями на страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, не можливо. Кошти можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. А отже, страхові кошти не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

********

Нагадаємо, що нещодавно Фонд також розповів, як визначити страховий стаж для розрахунку лікарняного та чи має право на лікарняний по догляду за хворою дитиною батько, якщо мати перебуває у декретній відпустці.

Більше про нюанси нарахування, обчислення та оплату лікарняних у різних випадках читайте тут >>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»