• Посилання скопійовано

Перехідні відпусткові: нюанси відображення в формі №1ДФ

Працівник іде у відпустку з липня, а відпусткові йому перераховано та сплачено податки наприкінці червня. Розглянемо, як відобразити такі відпусткові в формі №1ДФ

Перехідні відпусткові: нюанси відображення в формі №1ДФ

Відповідно до ст. 21 Закону про відпустки та ч. 3 ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Наприклад, якщо перший день відпустки — понеділок 04.07.2016 р. то останнім днем виплати відпусткових є четвер 30.06.2016 р.

Коли нараховувати такі «перехідні» відпусткові (виплачені за майбутній місяць), кожен роботодавець вирішує самостійно. На практиці застосовуються обидва шляхи:

— відпусткові нараховуються у місяці виплати;

— відпусткові нараховуються у місяці, за який вони виплачуються. 

При заповненні податкового розрахунку за ф. №1ДФ відпусткові відображаються, як і зарплата, з ознакою доходу «101». У графі 3а форми №1ДФ відпусткові відображаються у періоді їх нарахування (п. 3.2 Порядку №4). 

Наприклад, якщо нарахування та виплату суми відпусткових було здійснено у червні 2016 р. (II квартал) за період нарахувань липень 2016 р. (III квартал), то суму відпусткових слід відобразити у звіті за формою №1ДФ за II квартал 2016 р., тобто звітного періоду, в якому були проведені нарахування та виплата:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Якщо нарахування таких відпусткових відбувається не в місяці їх виплати, а в місяці, за який вони виплачуються, таким чином, виплата відпусткових відбувається у II кварталі 2016 року, а їх нарахування — в III кварталі 2016 року. Як це вплине на заповнення звіту за формою №1ДФ?

По-перше, це вплине на порядок визначення суми ПДФО та військового збору у червні та липні 2016 р. Адже, згідно з останнім абзацом пп. 169.4.1 ПКУ: «Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування».

По-друге, й у звіті за формою №1ДФ відобразити такі виплату і нарахування потрібно буде в різних звітних періодах (кварталах). Отже, виплата відпусткових і сплата ПДФО буде відображена в графах 3 та 4 звіту за II квартал, а нарахування вже сплачених доходу та податку — у графах 3а та 4а звіту за III квартал.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»