• Посилання скопійовано

Врахування доплати до "мінімалки" при нарахуванні середнього заробітку та навпаки

Мінсоцполітики у черговому листі нагадала нюанси нарахування доплати до мінімальної заробітної плати та її врахування при розрахунку виплат працівникам

Врахування доплати до "мінімалки" при нарахуванні середнього заробітку та навпаки

Щодо врахуванння середнього заробітку для забезпечення нарахування зарплати не нижче мінімальної

Мінсоцполітики у листі від 25.05.2017 р. №1545/0/101-17/28 зупинилося на питанні врахуванння нарахованого середнього заробітку, який зберігається за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов'язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, тимчасової непрацездатності, вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки, для виконання вимоги щодо забезпечення нарахування зарплати на рівні мінімальної. 

На їхню думку, ці виплати, які розраховуються згідно з положеннями Порядку №100  та Порядку №1266, не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

При цьому вони зазначили, якщо працівникові за час службового відрядження виплачується заробітна плата згідно зі ст. 121 КЗпП, то нарахована заробітна плата працівника за місяць не може бути нижчою від розміру мінімальної заробітної плати. Але за цією нормою зарплата за дні відрядження нараховується за трудовим  договором, але не нижче середнього заробітку, обчисленого за Порядком №100. З цього випливає, що зарплата за дні відрядження враховується для забезпечення нарахування зарплати не нижче мінімальної. 

 

Щодо врахування доплати до мінімальної зарплати при нарахуванні середньої заробітку

Доплата до розміру мінімальної заробітної плати є обов'язковою виплатою, яка здійснюється згідно із законодавством і відноситься до додаткової заробітної плати. Зазначена доплата враховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з Постановою №100.

Щодо врахування доплати до мінімальної заробітної плати у випадках нарахування лікарняних та декретних, то ст. 22 Закону №1105 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання в неї страхових випадків.

Пунктом 3 Постанови №1266 передбачено, що середньоденна заробітна плата, в тому числі для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, обчислюється виходячи з нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ.

Оскільки доплата до мінімальної заробітної плати включається до фонду оплати праці і на неї нараховують ЄСВ, така виплата враховується при розрахунку лікарняних та декретних.

 

У листі Мінсоцполітики також нагадали порядок нарахування доплати залежно від встановлених доплат та нарахованих різних видів виплат працівнику. Про це детально ми писали тут:

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»