• Посилання скопійовано

Як правильно оформити переведення директора на півставки

Як правильно оформити переведення директора з повної ставки на 0,5? Чи потрібен в даному випадку дозвіл засновників?

Як правильно оформити переведення директора на півставки

Відповідно до ст. 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Відповідно до ст. 32 КЗпП у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Якщо попередні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Зважаючи на вищенаведені норми, переведення працівника на неповний робочий день або неповний робочий тиждень є зміною істотних умов праці.

Тому слід звернути увагу на установчі документи або Положення про оплату праці (за наявності) — якщо ними на підприємстві встановлено необхідність погоджувати зміну умов праці із засновниками, тоді у випадку, якщо це ініціатива директора, то він має написати на ім’я засновників заяву про переведення. А засновники, на підставі цієї заяви, мають видати протокол або рішення про його переведення.

Якщо ж переведення директора на неповний робочий час є ініціативою засновників підприємства, тоді не пізніше ніж за два місяці вони мають видати протокол або рішення про переведення директора на неповний робочий день або неповний робочий тиждень та ознайомити з ним директора під особистий підпис.

В обох цих випадках згодом (з дня переведення), потрібно внести зміни і до штатного розпису.

Якщо ж така необхідність погодження не встановлена локальними актами підприємства, то й погоджувати зміну істотних умов праці із засновниками директор не повинен.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»