• Посилання скопійовано

Чи мають мобілізовані працівники додаткові права на відпустку

Працівники, які відслужили за мобілізацією, мають право на щорічну відпустку повної тривалості до настання 6-місячного строку безперервної роботи в перший рік роботи на цьому підприємстві

Чи мають мобілізовані працівники додаткові права на відпустку

Згідно зі ст. 82 КЗпП, до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховується, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада). Тому період військової служби мобілізованих працівників зараховується їм до стажу, який дає право на щорічну відпустку за місцем роботи.

Крім того, працівники, які відслужили за мобілізацією, мають право на щорічну відпустку повної тривалості до настання 6-місячного строку безперервної роботи в перший рік роботи на цьому підприємстві за умови, що після звільнення зі служби їх було прийнято на роботу протягом 3 місяців без урахування часу проїзду до місця проживання (п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

Приклад. На підприємстві є працівник, який був мобілізований 12 місяців, і за ним зберігалися місце роботи і середній заробіток. Він демобілізувався, вийшов на роботу і того самого дня подав заяву на відпустку. Яким буде розрахунковий період для виплати його відпусткових?

Середньоденна заробітна плата для оплати відпустки розраховується відповідно до Порядку №100. Розрахунок такої середньоденної зарплати, як правило, передбачає наявність розрахункового періоду та доходів, отриманих під час такого розрахункового періоду.

Базовим періодом для розрахунку середньоденної зарплати є 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку №100). Як випливає із запитання, в цей період (період мобілізації) працівник перебував у трудових відносинах із підприємством, і йому нараховувався середній заробіток. Таким чином, за період мобілізації працівникові належиться оплачувана відпустка. Але чи можна використовувати цей період і дохід для розрахунку середньоденної заробітної плати для оплати відпусткових?

Згідно з абз. 4 п. 3 Порядку №100, виплати за період, в якому за працівником зберігався середній заробіток, включаються до розрахунку середньоденної зарплати. Водночас здебільшого п. 3 Порядку №100 вказує на застосування в такому розрахунку виплат, які включаються до фонду оплати праці, а зі середнім заробітком, який зберігається за мобілізованим, так буває не завжди. Нагадаємо чому.

Порядок компенсації середнього заробітку був затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. №105 і набрав чинності 17.03.2015 р. До зазначеної дати ДФСУ наполягала на тому, що такий середній заробіток є зарплатою. Після затвердження такого порядку ДФСУ дає такі роз'яснення: якщо працедавець нараховує мобілізованим працівникам середній заробіток і не подає звітів на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами або працедавцем є підприємець) та, відповідно, не отримує таких компенсацій, то тільки тоді сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів працедавця, входить до складу заробітної плати (див., наприклад, лист ДФСУ від 31.07.2015 р. №28068/7/99-99-17-03-01-17).

Припустімо, працівник іде у відпустку в травні 2016 р. Таким чином, розрахунковим періодом буде травень 2015 р. — квітень 2016 р. Припустімо також, що звіти для отримання компенсації працедавець надав за період травень-грудень 2015 р. А за період січень-квітень 2016 р. такі звіти не подавалися і компенсація не отримувалася. Відповідно, середній заробіток з травня по грудень 2015 р. мав статус компенсаційної виплати з бюджету. А середній заробіток з січня по квітень 2016 р. відображався саме як зарплата працівника, з відповідним оподаткуванням.

Але попри це позиція Мінсоцполітики щодо цього питання є більш нейтральною. У листі від 22.06.2015 р. №802/13/84-15 Мінсоцполітики повідомляє: «Виплати, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, встановлені пунктом 3 Порядку №100. До таких виплат належать: основна заробітна плата (тарифна ставка, оклад) доплати і надбавки, премії, що мають постійний характер, винагорода за вислугу років та за підсумками роботи за рік, індексація і виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у т. ч. час, коли працівники проходять військову службу за призовом під час мобілізації відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Таким чином, на підставі цього роз'яснення працедавці не роблять винятків, і весь середній заробіток мобілізованого працівника, нарахований за травень 2015 р. — квітень 2016 р., можна використовувати для розрахунку відпусткових у випадку, що розглядається в прикладі.

Більше про відпустки читайте у спецвипуску від ДК -  "Всі види відпусток" (для передплатників).

Усі новини на тему >>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»