• Посилання скопійовано

Лікарняний демобілізованому працівникові: приклад нарахування від ФСС з ТВП

У Фонді з ТВП на прикладі розповіли, як розрахувати "лікарняний" демобілізованому працівнику

Лікарняний демобілізованому працівникові: приклад нарахування від ФСС з ТВП

Чернігівська міська виконавча дирекція обласного відділення Фонду з ТВП насамперед нагадала, що з 1 січня 2016 року не передбачено компенсацій роботодавцю збереженого середнього заробітку за мобілізованим працівником за рахунок держбюджету.

Читайте також: Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців! 

 

У зв’язку із цим у бухгалтерів виникає багато питань при проведенні розрахунку "лікарняних" демобілізованим працівникам у разі їх хвороби.

Розглянемо умовний випадок: тимчасова непрацездатність у застрахованої особи настала 25.05.2016 р. При цьому в період з 15.04.2015 по 15.03.2016 р. працівник був призваний на військову службу та з 16.03.2016 по 31.03.2016 р. перебував у щорічній відпустці.

З урахуванням норм п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. Тобто, у даному випадку розрахунковий період становить з 01.05.2015 по 30.04.2016.

Слід зауважити, що поважні причини згідно Порядку - це  тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Період військової служби працівника за призовом під час мобілізації на особливий період можна вважати також періодом, не відпрацьованим з поважної причини (лист Мінсоцполітики України від 31.07.2015 №445/18/99-15). Відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ по грудень 2015 року включно на суми компенсованого за рахунок коштів Державного бюджету України середнього заробітку не нараховувався та не утримувався єдиний внесок. Внаслідок чого, календарні дні з травня по грудень 2015 року  виключаються з розрахункового періоду.

Таким чином, в розрахунок допомоги необхідно враховувати календарні дні та види виплат, які були здійснені  у 2016 році, а саме:

-      середній заробіток у період мобілізації  з 01 січня по 15 березня;

-      оплата щорічної відпустки  з 16 по 31 березня;

-      заробітна плата за квітень.

Зауважимо також, що при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності у даному випадку необхідно застосувати обмеження визначене ч. 4 ст. 19 Закону №1105. Це пов’язано з відсутністю у працівника шестимісячного страхового стажу у дванадцятимісячному періоді перед настанням страхового випадку, оскільки у 2015 році із збереженого середнього заробітку у період мобілізації не сплачувався єдиний внесок.

Отже, в розрахунку на місяць допомога повинна бути не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Усі новини на тему >>

Джерело: Чернігівське відділення ФСС з ТВП

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»