• Посилання скопійовано

Держпраці про видачу працівникам довідки про роботу та заробітну плату

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру зарплати

Держпраці про видачу працівникам довідки про роботу та заробітну плату

На цьому наголошує Держпраці в Івано-Франківській області.

Форму довідки про заробітну плату (грошове забезпечення, винагородуза цивільно-правовим договором) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням затверджено Порядком обчислення середньої заробітної плати (далі – Порядок № 1266).

Порядок №1266 визначає механізм обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, у разі настання страхового випадку, а також оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації або фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників.

В КЗпП не визначено терміну щодо видачі довідки про роботу, тому слід керуватися статтею 20 Закону про звернення громадян

Так, звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів.

На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, посадові особи розглядають звернення громадян, не стягуючи плати.

За ненадання довідки на звернення громадян передбачена адміністративна відповідальність згідно зі ст. 41 КУпАП. Так, за порушення терміну надання посадовими особами підприємств та підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 н.м.д.г. (від 510 до 1700 грн).

 

Від редакції: Зазначимо, що за п. 33 Порядку № 1266 довідка може надавати тільки у разі, коли відомості про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування не містять усіх необхідних даних для обчислення середньої заробітної плати (винагороди за цивільно-правовими договорами). 

Тоді за зверненням Фонду безробіття або застрахованої особи такі дані за відповідні періоди  роботодавцем надаються протягом 5-ти робочих днів за формою довідки згідно з додатком до Порядку № 1266.

Джерело: Держпраці в Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»