• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про тривалість робочого часу згідно з проектом Трудового кодексу

У Міністерстві наголошують, що у проекті Трудового кодексу України не передбачено збільшення нормальної тривалості робочого часу на тиждень

Мінсоцполітики про тривалість робочого часу згідно з проектом Трудового кодексу

У Мінсоцполітики зазначили, що останнім часом на теренах Інтернету поширюється інформація щодо окремих положень проекту Трудового кодексу України (далі-Проект ТК), яка потребує спростування.

Зокрема зазначається, що положеннями цього законопроекту передбачається збільшення нормальної тривалості робочого часу на тиждень у порівняні з нормами чинного КЗпП.

Заступник Міністра соцполітики Віктор Іванкевич підкреслює, що таке твердження не відповідає дійсності з огляду на наступне.

Згідно частини першої статті 50 КзПП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

В той же час положеннями статті 130 Проекту ТК, зокрема встановлено, що нормальна тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень.

Для окремих категорій працівників, визначених статтею 131 Проекту ТК, встановлюватиметься скорочений робочий день.

Зокрема, зазначеною статтею передбачено, що скорочений робочий день встановлюватиметься:

1) для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від п’ятнадцяти до шістнадцяти років - 24 години на тиждень;

2) для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

Крім того, цією статтею встановлено, що тривалість робочого часу учнів, які працюють у вільний від навчання час, не може перевищувати 12 годин на тиждень для осіб віком до 16 років і 18 годин на тиждень для осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років. Законами може встановлюватися скорочений робочий час для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Статтею 138 Проекту ТК встановлено, що тривалість щоденної роботи в межах робочого тижня повинна бути, як правило, однаковою. Колективним договором, а якщо він не укладався - нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), тривалість щоденної роботи може бути продовжена, але не більш як до десяти годин за умови дотримання тижневої норми робочого часу, визначеної законом.

Враховуючи вищевикладене, положеннями законопроекту не передбачено збільшення нормальної тривалості робочого часу на тиждень у порівняні з аналогічними нормами Кодексу законів про працю України.  

***

Звертаємо увагу, що законопроект нового Трудового кодексу прийнято тільки у першому читанні ще у листопаді 2015 року. Подальша його доля наразі не відома.

Усі новини на тему >>>

Норми тривалості робочого часу на 2016 рік>>>

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»