• Посилання скопійовано

«Декретна» відпустка для батька

Держпраці в Одеській області розповіла, чи може чоловік піти у «декретну» відпустку та як її оформити

«Декретна» відпустка для батька

Держпраці в Одеській області зазначила, що відповідно до ст. 17 Закону про відпустки жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Водночас згідно з ч. 2 ст. 17 Закону про відпустки особам, які усиновили новонароджену дитину (новонароджених дітей) безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.

Тобто, чоловік може піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у випадку самостійного всиновлення новонародженої дитини або за рішенням сімейної пари, яка усиновила новонароджену дитину (дітей) безпосередньо з пологового будинку.

Відповідно до ч. 7 ст. 179 КЗпП чоловікові також надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та більшої тривалості. Варто зазначити, що на чоловіків, які перебувають у декретній відпустці, поширюються гарантії, передбачені трудовим законодавством:

  • надання додаткових відпусток;
  • встановлення неповного робочого часу;
  • заборона у відмовленні при прийнятті на роботу;
  • заборона зменшення заробітної плати та звільнення з роботи;
  • надання путівок до санаторіїв та матеріальної допомоги.

Оформлення декретної відпустки чоловіка відбувається аналогічно як  оформлення такої ж відпустки жінкою.

У випадках, коли жінка перериває свою відпустку по догляду за дитиною, з метою оформлення цієї відпустки батьком, він одночасно з усіма документами, необхідними для оформлення такої відпустки за місцем своєї роботи, також повинен надати копію наказу про переривання відпустки жінки та вихід її на роботу.

Читайте також: Нюанси використання відпустки на "дітей": консультує Мінсоцполітики

Усі новини на тему відпусток >>

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»