• Посилання скопійовано

Додаткові гарантії учасникам АТО

У зв'язку з набранням чинності з 30.08.2016 р. Закону № 1436 до категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, тепер належать і учасники АТО. Розглянемо, які нові можливості для них та їх роботодавців запроваджено згідно зі змінами

Додаткові гарантії учасникам АТО

Важливо! Щоб отримати переваги, передбачені ст. 14 Закону про зайнятість, учаснику АТО слід стати на облік державної служби зайнятості та набути статусу безробітного.

 

Розрахунок квоти

Підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб повинні забезпечити квоту у розмірі 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування осіб, зазначених у частині першій ст. 14 Закону про зайнятість, у тому числі  учасників бойових дій.

Квота розраховується роботодавцем самостійно. Для цього роботодавець не пізніше 1 лютого після звітного року подає до державної служби зайнятості відповідний звіт — «Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» за формою, затвердженою наказом №271.

Після розрахунку роботодавцю стає зрозуміло, скільки саме працівників, зазначених у частині першій ст. 14 Закону про зайнятість, він має працевлаштувати у поточному році для виконання квоти. Укомплектувати штат роботодавець може самостійно або за сприянням державної служби зайнятості.

У разі невиконання 5 % квоти працевлаштування роботодавцем протягом року з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

 

Привілеї для роботодавця

Відповідно до ст. 26 Закону про зайнятість роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян, зазначених у частині першій ст. 14 цього Закону (крім тих, які визначені п. 7 частини першої ст. 14) та яким надано статус безробітного, за направленням центрів зайнятості (строком не менше ніж на два роки), щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Механізм компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено Порядком № 347.

Проте претендувати на компенсацію, визначену ст. 26 Закону про зайнятість, не можуть бюджетні установи — на них ця норма не поширюється (п. 1 Порядку № 347).

Зверніть увагу!

Слід зазначити, що цією компенсацією у поточному році скористалися понад 2 тис. роботодавців, які набули права на компенсацію єдиного внеску за працевлаштування близько 3 тис. безробітних. Нині ця категорія розшириться за рахунок учасників АТО, що допоможе зацікавити роботодавця охочіше приймати на роботу цих громадян.

Анна Свідрак,

заступник директора Департаменту ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики України

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»